Estónsky parlament nezvolil prezidenta ani na druhý pokus

Ani na druhýkrát nedokázal estónsky parlament zvoliť novú hlavu štátu. Žiadny z troch kandidátov nezískal v utorňajšom druhom kole podporu dvoch tretín poslancov. Informoval o tom parlamentný web.

30.08.2016 14:56
Estónsko Foto:
Estónsko vlajka
debata (1)

Tretie kolo sa uskutoční ešte v utorok poobede a stretnú sa v ňom dvaja najúspešnejší kandidáti z druhého kola: Siim Kallas z vládnucej Reformní strany a Mailis Repsová z Estónskej strany stredu.

Dnešného kola sa opäť zúčastnili traja adepti, ale jeden z nich sa zmenil. Do súperenia sa zapojil favorizovaný bývalý eurokomisár Kallas. Ten po dohode vládnych strán nahradil sociálne-demokratického predsedu parlamentu Eikiho Nestora, ktorý v pondelkovom prvom kole volieb získal najviac hlasov. Kallas sa v pondelok z taktických dôvodov kandidatúry pred hlasovaním vzdal.

Estónský právny poriadok takéto taktizovanie umožňuje. Pred ďalším kolom hlasovania sa môže prihlásiť ďalší kandidát, ak jeho účasť schváli aspoň 21 poslancov. Kallasovu účasť podporilo 44 poslancov.

Kallas dnes tiež získal najväčšiu podporu – 45 hlasov. Na druhom mieste opäť skončila bývalá ministerka školstva Repsová, pre ktorú hlasovalo 32 zákonodarcov. Tretí zostal konzervatívec Allar Jöks, ktorého podporilo 21 poslancov.

Parlament sa k tretiemu kolu voľby stretne v utorok o 16:00 SELČ. Na víťazstvo je opäť potrebných prinajmenšom 68 hlasov. Ak sa ani do tretice nepodarí prezidenta zvoliť, bude povolané zvláštne voličské grémium. Musí sa zísť do mesiaca po neúspešnej voľbe a väčšinu v ňom tvoria komunálni politici.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Estónsko #prezidentské voľby