V Taliansku pochovali ďalšie obete zemetrasenia

V odľahlom talianskom horskom mestečku Amatrice pochovali ďalšie desiatky obetí minulotýždňového zemetrasenia. Pohreb sa konal v druhý deň štátneho smútku presne týždeň po ničivom zemetrasení, ktoré pripravilo život o 292 ľudí. Informovali o tom svetové agentúry.

30.08.2016 20:53
taliansko, amatrice, zemetrasenie, pohreb Foto: ,
Pri stredajšom zemetrasení v horskej oblasti stredotalianskych regiónov Umbria, Lazio a Marche zahynulo podľa posledných údajov 292 ľudí.
debata

Na štátnom pohrebe sa zúčastnili tiež prezident Sergio Mattarella a premiér Matteo Renzi, pričom predseda vlády sa ešte predtým stretol s ľuďmi, ktorí zemetrasenie prežili.

Obrad sa na žiadosť pozostalých konal na pôde katolíckeho domova pre seniorov, na okraji centra tohto stredovekého mestečka, ktoré bolo zrovnané so zemou.

Pod veľkým baldachýnovým prístreškom rozostavili 37 rakiev vrátane dvoch bielych pre deti. S obeťami sa v daždivom počasí lúčili stovky smútiacich. Na každej rakve bolo meno, číslo, kvety a krátky text.

Taliansko smúti za obeťami ničivého zemetrasenia. Foto: SITA/AP, STRINGER
taliansko, amatrice, zemetrasenie, pohreb Taliansko smúti za obeťami ničivého zemetrasenia.

Na úvod smútočného obradu prečítali mená mŕtvych. Omšu celebroval biskup Domenico Pompili, ktorý v príhovore kritizoval nedostatočné a chatrné stavebné štandardy v Taliansku. „Zemetrasenie nezabíjalo, ale práca, ktorú vykonal človek,“ povedal.

Na štátnom pohrebe v Amatrice bol aj rumunský premiér Dacian Ciološ. Všetkých 11 rumunských obetí katastrofy si však ich rodiny priali pochovať doma vo vlasti, potvrdilo pre agentúru DPA rumunské veľvyslanectvo v Taliansku.

V Amatrice nepochovali všetkých 242 obetí z Amatrice a susedného Accumoli, mnohí pozostalí si totiž želali súkromný obrad. Mnohé obete boli tiež turisti.

Pohreb obetí ničivého zemetrasenia v talianskom... Foto: Reuters, MAX ROSSI
taliansko, amatrice, zemetrasenie, pohreb Pohreb obetí ničivého zemetrasenia v talianskom mestečku Amatrice.

V Taliansku pri príležitosti pohrebu vyhlásili utorok za druhý deň národného smútku v nadväznosti na minulotýždňové zemetrasenie, ktoré zničilo dediny v strednej časti krajiny. Úrady pôvodne plánovali usporiadať pohreb v hlavnom meste provincie Rieti, vzdialenom 65 kilometrov. Obyvatelia Amatrice sa však proti tomu búrili, a tak premiér Matteo Renzi pôvodný plán zmenil, aby sa vyhol verejnej blamáži.

Pri stredajšom zemetrasení v horskej oblasti stredotalianskych regiónov Umbria, Lazio a Marche zahynulo podľa posledných údajov 292 ľudí.

V úplne zničenom Amatrice zomrelo 231 ľudí, v Accumoli 11 a 50 v meste Arquato del Tronto a susednej dedinke Pescara del Tronto. Zranenia utrpelo takmer 400 osôb. O domov a strechu nad hlavou prišlo 2 500 obyvateľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zemetrasenie #Amatrice