V Cannes môžu moslimky na pláž opäť v burkinách

Vo francúzskom stredomorskom letovisku Cannes, ktoré je dejiskom slávneho filmového festivalu, môžu moslimky opäť chodiť na pláž v kúpacom odeve, ktorý zahaľuje telo vrátane vlasov, tzv. burkinách. Rozhodol o tom správny súd v Nice. Portál denníka Libération poznamenal, že je to symbolické víťazstvo odporcov nariadenia, keďže zákaz v Cannes pôvodne platil do konca augusta, teda do stredy.

31.08.2016 07:21
francúzsko, burkiny Foto:
Zákazy plaviek, ktoré nosia moslimské ženy, sa vo Francúzsku začali objavovať od konca júla.
debata (68)

Starosta Cannes David Lisnard povedal, že mesto sa nemieni proti verdiktu ohradiť. Už minulý týždeň v piatok najvyšší správny súd pozastavil platnosť zákazu burkín v meste Villeneuve-Loubet. Komentátori vtedy uvádzali, že rozhodnutie považujú za precedens pre budúce podobné súdne spory. Cannes patrilo k prvým vo Francúzsku, ktoré burkiny na plážach zakázalo.

Zákazy plaviek, ktoré nosia moslimské ženy, sa vo Francúzsku začali objavovať od konca júla. Od polovice augusta potom mestské úrady za ich porušovanie vyberali pokuty. Tento krok zdôvodňovali tým, že burkiny príliš zdôrazňujú príslušnosť k náboženstvu, čo odporuje zásadám republiky a môže narušiť verejný poriadok v situácii, keď sa krajina spamätáva z teroristických útokov, ktoré spáchali radikálni islamisti.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Cannes #burkiny