Die Welt: Migračná kríza Merkelovú nezmenila, ale Nemecko áno

Presne pred rokom zaznela z úst nemeckej kancelárky Angely Merkelovej po prvýkrát veta "Zvládneme to!" ("Wir schaffen das!"), ktorou najmocnejšia žena Európy reagovala na nebývalý príliv migrantov do Nemecka. Aj po roku ostáva migračná kríza ústrednou témou nemeckej domácej i zahraničnej politiky, píše v komentári k výročiu denník Die Welt.

31.08.2016 13:30
Angela Merkelová Foto: ,
Kým v auguste 2015 bola Angela Merkelová (na archívnej snímke) podľa prieskumov obľúbená u 67 percentách opýtaných, o rok neskôr je tento údaj o dvadsať percentuálnych bodov nižší.
debata (14)

Denník zároveň upozorňuje, že nespokojnosť celého radu obyvateľov najväčšej európskej ekonomiky s riešením tejto krízy sa odráža aj na obľúbenosti samotnej predsedníčky spolkovej vlády.

V politickej búrke minulého roka pôsobila Angela Merkelová vždy ako „pevná skala“, o ktorú sa každá vlna rozbije, píše Die Welt. „Práve preto ju Nemci mali radi. Bola to kontrola a vyváženosť,“ dodáva. Ani po roku kancelárka svoj postoj nezmenila, avšak práve to podľa komentára mnohým Nemcom prekáža. Ich krajina i občania samotní sa totiž zmenili.

Po dnes už slávnej vete „Zvládneme to!“, nasledovalo 4. septembra rozhodnutie umožniť utečencom, ktorí uviazli v Maďarsku, cestu cez Rakúsko do Nemecka. Okamih, v ktorom Merkelová ukázala svoju autoritu a moc predsedníčky vlády viac ako kedykoľvek predtým, si dnes mnohí vysvetľuje diametrálne opačným spôsobom: ako dôkaz absolútnej straty kontroly, píše Die Welt.

Dôsledky jej rozhodnutia sú signifikantné, pokračuje denník v komentári. Zatiaľ čo v auguste 2015 dosahovala podpora pravicovej populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), v ktorej práve prebiehal vnútrostranícky boj, v prieskumoch verejnej mienky štyri percentá, teraz sa blíži k 13 percentám. V posledných voľbách sa populisti dostali do všetkých krajinských snemov. V nedeľných voľbách v Meklenbursku-Prednom Pomoransku by mohli skončiť dokonca pred vládnucou CDU.

Migračná kríza a nespokojnosť s jej riešením v Nemecku neotriasla len pozíciou kresťanských demokratov, ale výrazne poznamenala i popularitu jej predsedníčky. Kým v auguste 2015 bola Merkelová podľa prieskumov obľúbená u 67 percentách opýtaných, o rok neskôr je tento údaj o dvadsať percentuálnych bodov nižší.

Neustále opakovanie vety „Zvládneme to!“ spôsobilo, že začala znieť takmer sarkasticky, píše ďalej Die Welt. A dnes sa naozaj používa skôr ako posmešný protimerkelovský slogan. Aj iné pojmy zaznamenali za posledný rok zmeny. Vlani ospevovaná nemecká kultúra vítania (Willkommenskultur) sa podľa Die Welt postupne premenila na cynizmus. Predtým neprijateľné slovo Überfremdung (príliš veľa cudzincov) sa dokonca dostalo do slovníka ministra vnútra Thomasa de Maizièra.

Nemecko je podľa komentára v Európe osamotené, hoci to mnohí politici odmietajú pripustiť. „Angela Merkelová ešte stále vyhlasuje: ‚Zvládneme to!‘. Mnohí občania a jej politickí súputníci, európski susedia i dobrovoľníci, ktorí pomáhajú utečencom, sa po roku cítia inak: sú vyčerpaní. Od toho, či kancelárka bude niekedy ochotná tento ich pocit akceptovať, závisí veľa. V neposlednom rade aj jej politická budúcnosť,“ uzatvára Die Welt.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenecká kríza