Tusk: Bratislavský summit EU27 nebude riešiť brexit

Neformálny summit lídrov 27 krajín Európskej únie sa 16. septembra v Bratislave nebude zaoberať otázkou vyjednávania s Londýnom o odchode Británie z EÚ. Novinárom to po stretnutí s luxemburským premiérom Xavierom Bettelom povedal predseda Európskej rady Donald Tusk.

01.09.2016 14:50
Donald Tusk Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk.
debata (2)

Zopakoval zároveň jasnú pozíciu krajín bloku, ktoré s Londýnom nezamýšľajú o tzv. brexite vyjednávať, pokiaľ nebude formálne aktivovaný príslušný článok 50 Lisabonskej zmluvy. Briti sa koncom júna v referende miernou väčšinou vyslovili za odchod z EÚ.

Rozhodnutie znamenalo pád premiéra Davida Camerona. Jeho nástupkyňa Theresa Mayová však dáva najavo, že s aktiváciou článku 50, ktorou sa začnú najviac dvojročné „výstupné“ rozhovory, ráta možno až v budúcom roku.

Bez formálneho britského oznámenie o zámere z EÚ odísť sa podľa Tuska rozhovory začať nemôžu a ani nezačnú. Tento princíp je súčasťou zmlúv únie, podotkol niekdajší poľský premiér. „Má to svoj dôvod, ktorým je obrana záujmov členov únie, ktorí chcú zostať spolu. Nie tých, ktorí sa rozhodnú odísť. Preto by sme tento princíp nemali opúšťať,“ poznamenal Tusk.

Summit v Bratislave

Prezidenti a predsedovia vlád krajín EÚ bez britského zástupcu budú však podľa Tuska v Bratislave diskutovať o tom, čo brexit politicky znamená pre Európsku úniu. „Budeme musieť hovoriť o sebe, o EÚ, z ktorej Británia skôr či neskôr odíde,“ povedal Tusk pred novinármi.

Debata v Bratislave musí byť otvorená a nesmie sa vyhýbať ani kontroverzným a zložitým témam, myslí si Tusk. Podľa jeho „hlbokého presvedčenia“ musí byť prioritou návrat kontroly v oblasti vnútornej bezpečnosti a tiež na vonkajšej hranici EÚ. „Nie je náhoda, že táto vec bola spoločne s migráciou v popredí kampane pred britským referendom. Ale pocit straty bezpečia a destabilizácie v mnohých ohľadoch, vrátane hospodárskeho, je prítomný tiež na európskom kontinente,“ mieni Tusk.

Šéf Európskej rady podotkol, že pred bratislavskou schôdzkou je už teraz v kontakte s európskymi politikmi a spoločne zdieľa presvedčenie, že kľúčovým problémom zostáva migračná problematika. Napriek pokroku, ktorý sa v tejto veci podarilo dosiahnuť, zostáva podľa Tuska ešte veľa práce.

„Nikdy už nesmieme dovoliť, aby sa v Európe opakoval chaos z roku 2015,“ zdôraznil predseda Európskej rady.

O príprave bratislavských rokovaní bude Tusk v piatok rokovať so slovenským premiérom Robertom Ficom. Slovensko je teraz na pol roka predsedníckou krajinou EÚ. Na zvolanie schôdzky EU27 na 16. septembra do Bratislavy sa politici dohodli len pár dní po britskom referende na poslednom summite EÚ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #EÚ #Donald Tusk #summit #Brexit