Na Myse Canaveral explodovala pri teste raketa Falcon 9

Na americkom Myse Canaveral explodovala pri teste raketa Falcon 9 súkromnej spoločnosti SpaceX. Firma neskôr vo vyhlásení uviedla, že pri nehode nebol nikto zranený. Podľa agentúry AP bolo možné výbuch a niekoľko následných explózií zaznamenať aj vo vzdialenosti niekoľko kilometrov a nad miestom nehody sa vznášal hustý čierny dym.

01.09.2016 16:07 , aktualizované: 17:30
debata (102)

Spoločnosť SpaceX príčinu explózie neoznámila, iba uviedla, že išlo o „anomáliu“ pri statickom teste, pri ktorom bola zničená raketa aj satelit, ktorý mala raketa v sobotu vyniesť na obežnú dráhu.

Nad Floridou práve prechádza tropická búrka Hermine, čo podľa niektorých médií prispelo k nehode. Išlo o rutinný test rakety, ktorá mala v sobotu vyniesť na obežnú dráhu izraelský satelit Amos-6.

Naposledy explodovala na Myse Canaveral raketa Falcon 9 vlani v júni, keď mala na obežnú dráhu vyniesť nákladnú loď Dragon so zásobami pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Príčinou bol vtedy zrejme únik hélia. Experti následne strávili odstraňovaním problémov niekoľko mesiacov a snažili sa raketu vylepšiť.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #explózia #Space X #Falcon 9