Vo Francúzsku zrušili ďalší zákaz burkín, po Cannes už aj Nice

Francúzsky súd zrušil zákaz nosenia burkín na pláži v stredomorskom letovisku Nice. Urobil tak len pár dní potom, čo rovnako rozhodol v prípade dejiska slávneho filmového festivalu, Cannes.

01.09.2016 18:21
francúzsko, burkiny Foto:
Zákazy plaviek, ktoré nosia moslimské ženy, sa vo Francúzsku začali objavovať od konca júla.
debata (12)

Miestne súdy tak podľa očakávania využívajú precendentu z minulého týždňa, keď najvyšší správny súd pozastavil platnosť zákazu burkín v meste Villeneuve-Loubet.

Zákazy plaviek, ktorými moslimské ženy zahaľujú prakticky celé telo vrátane vlasov, sa vo Francúzsku začali objavovať od konca júla. Od polovice augusta potom mestské úrady za porušovanie týhto zákazov vyberali pokuty. Krok zdôvodňovali tým, že burkiny príliš zdôrazňujú príslušnosť k náboženstvu, čo odporuje laickým zásadám republiky a môže narušiť verejný poriadok v situácii, keď sa krajina spamätáva z teroristických útokov spáchaných radikálnymi islamistami.

Najvyšší správny súd označil tieto obavy za neopodstatnené. Francúzsko však má zákon, ktorý zakazuje nosenie buriek a nikábu, teda moslimských odevov a šatiek zahaľujúcich tvár a celé telo.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Nice #burkiny