Uzbekistan oznámil smrť prezidenta Karimova, pohreb bude v sobotu

Uzbecký prezident Islam Karimov, ktorý krajine vládol od roku 1989, zomrel. V spoločnom vyhlásení to oznámila uzbecká vláda a parlament. Pohreb sa uskutoční v sobotu v Samarkande a organizáciou obradu poverili premiéra Šavkata Mirzijajeva, o ktorom sa špekuluje ako o možnom nástupcovi Karimova. V krajine vyhlásili trojdňový smútok. Funkcia úradujúcej hlavy štátu teraz pripadla predsedovi Senátu, ktorým je Nigmatilla Juldašev.

02.09.2016 08:47 , aktualizované: 20:20
islam karimov Foto: ,
Na archívnej snímke uzbecký prezident Islam Karimov.
debata (49)

Agentúra Interfax najprv informovala o úmrtí štátnika, no po niekoľkých minútach správu stornovala a oznámenie označila za „technickú chybu“. Neskôr však obsiahlo citovala z oficiálneho komuniké, vydaného v mene vlády a parlamentu, podľa ktorého „po ťažkej chorobe 2. septembra zosnul predný štátny a politický činiteľ, prezident Uzbekistanu, Islam Karimov“.

Sústrasť vyjadrili už počas dňa

Ruský prezident Vladimir Putin krátko potom Taškentu kondoloval. Sústrasť Uzbekistanu vyjadrili niektorí štátnici ešte pred potvrdením prezidentovho skonu. Turecký premiér počas rokovania vlády vyjadril sústrasť s úmrtím vodcu spriatelenej krajiny. „Uzbecký prezident Islam Karimov odišiel. Kiež ho sprevádza božia milosť a požehnanie, Turecko zdieľa bolesť a žiaľ uzbeckého ľudu,“ povedal Binali Yildirim podľa televíznych záberov zo schôdze kabinetu.

Podobne gruzínsky prezident Giorgi Margvelašvili už počas dňa na svojej internetovej stránke vyjadril „hlbokú ľútosť“ nad úmrtím prezidenta, ktorý „previedol svoju krajinu najťažším obdobím v dejinách a za ktorého vedenia Uzbekistan dosiahol významný rozvoj a blahobyt“.

Karimov minulý víkend utrpel mozgovú mŕtvicu a médiá od pondelka špekulovali, že je po smrti, úrady však mlčali. V piatok vláda najprv pripustila, že prezident je v kritickom stave, a až potom jeho skon potvrdila.

Na pohrebe sa podľa informácií AP, ktoré agentúra získala ešte pred oficiálnym oznámením úmrtia, zúčastní aj afganský prezident Ašraf Ghaní a kirgizský premiér Sooronbaj Žeenbekov. Podľa stredoázijskej regionálnej tlačovej agentúry Fergana príde aj tadžický prezident Imomali Rachmon a návštevu Číny preruší kazašský prezident Nursultan Nazarbajev. Ruskú delegáciu podľa agentúry RIA Novosti povedie premiér Dmitrij Medvedev.

Dlhoročný vládca

Karimov vládol Uzbekistanu tvrdou rukou od roku 1989, najprv ako komunistický vodca a po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 ako prezident. Prezentoval sa ako ochranca stability v krajine, susediacej s nepokojným Afganistanom. Kritici ho však obviňovali, že hrozbu islamistov využíva ako zámienku na potlačenie akéhokoľvek disentu. Hlásil sa k odkazu krutého dobyvateľa Tamerlána.

Reuters poznamenal, že Karimovi odporcovia v ňom videli surového diktátora držiaceho sa pri moci aj mučením svojich odporcov. Na nabádanie Západu k rešpektovaniu ľudských práv reagoval dotknutým odmietaním toho, aby niekto „zasahoval do vnútorných záležitostí Uzbekistanu“.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Uzbekistan #Islam Karimov