Putin nechce výmenu ostrovov za ekonomickú spoluprácu s Japonskom

Ruský prezident Vladimir Putin dnes odmietol myšlienku dať Japonsku jeden zo sporných Kurilských ostrovov výmenou za intenzívnejšiu hospodársku spoluprácu s Tokiom. Vyhlásil to v rozhovore poskytnutom agentúre Bloomberg niekoľko hodín pred stretnutím s japonským premiérom Šinzó Abem vo Vladivostoku.

02.09.2016 12:45
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (194)

„Naše územie nepredávame napriek tomu, že problém mierovej zmluvy s Japonskom má zásadný význam a želali by sme si nájsť s našimi japonskými priateľmi riešenie,“ uviedol Putin. Japonsko a Rusko sa od roku 1945 sporia o južnú časť súostrovia a doteraz kvôli tomu nepodpísali mierovú zmluvu, viac ako 70 rokov od skončenia vojny.

Tokio vznáša na základe dohody z roku 1855 nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu malých ostrovov Habomai, ktoré na konci druhej svetovej vojny anektoval Sovietsky zväz. Tokio ruskú zvrchovanosť nad nimi neuznáva.

Putin dal najavo, že pri dnešnom stretnutí s Abem budú jednať aj o tomto probléme. „Ale nejde o nejakú výmenu alebo obchod,“ upresnil v reakcii na otázku, či Rusko – značne zasiahnuté sankciami uvalenými Západom kvôli ukrajinskej kríze a podporovanými Tokiom – je pripravené sa vzdať niektorého zo sporných ostrovov výmenou za posilnenie hospodárskej spolupráce s Japonskom.

„Ide o hľadanie takého riešenia, ktoré umožní, aby žiadna strana neutrpela ujmu a zároveň, aby sa nikto necítil ako víťaz alebo porazený,“ zdôraznil ruský prezident.

Podľa Putinovho hovorcu Peškova už samotná skutočnosť, že japonský premiér prišiel na ekonomické fórum vo Vladivostoku svedčí „o záujme japonských kolegov o rozvoj obchodnej a hospodárskej spolupráce, prítomnosti na ruskom Ďalekom východe a viere v ekonomický potenciál tohto regiónu“.

194 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Vladimir Putin #Kurily