Francúzsko chce zlikvidovať utečenecký tábor pri Calais

Francúzska vláda chce postupne zlikvidovať nelegálny utečenecký tábor na severe krajiny pri meste Calais, ktorý je známy pod označením "Džungľa". Počas návštevy Calais to oznámil francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorého citovala agentúra DPA.

02.09.2016 21:56
debata (6)

V rozhovore pre regionálne noviny Nord Littoral minister zdôraznil, že zrušenie tábora je potrebné v záujme normalizácie situácie v prístave Calais. Takýto krok si však bude vyžadovať vytvorenie ubytovacích kapacít v iných oblastiach Francúzska, na čom sa už podľa neho pracuje. Cazeneuve sa počas pobytu v Calais stretol s tamojšou starostkou Natachou Bouchartovou, ktorá po schôdzke potvrdila zamýšľanú likvidáciu tábora. Podľa nej by však mala prebehnúť jednorázovo, pričom jej termín nebude vopred oznámený.

Obyvatelia Calais dlhodobo protestujú proti negatívnemu vplyvu existencie tábora na ich bežný život, miestnu ekonomiku i povesť mesta. Na budúci pondelok plánujú protestné zhromaždenie miestni obchodníci a kamionisti.

Podľa oficiálnych údajov francúzskych úradov momentálne žije v provizórnych príbytkoch v „Džungli“ približne 6 900 migrantov; humanitárne organizácie však ich počet odhadujú až na 9000. Utečenci sa tam zhromažďujú s nádejou, že sa im podarí dostať sa ilegálne do Británie, kam z Calais premávajú trajekty a vlaky.

Začiatkom marca úrady pristúpili k demolácii časti tábora, čo však vyvolalo ostré protesty jeho obyvateľov. Vysťahovaných migrantov premiestňovali do oficiálneho tábora, ktorý sa nachádza ďalej od prístavu. V tamojších obytných kontajneroch aktuálne žije asi 1 900 ľudí, uviedla DPA.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #utečenci #Calais #Bernard Cazeneuve