Uzbeckého prezidenta Karimova pochovali podľa moslimských zvykov

Prvého prezidenta nezávislého Uzbekistanu Islama Karimova pochovali na cintoríne v rodnom Samarkande, kde spočívajú aj jeho rodičia. Uviedla to agentúra Interfax. Pohrebu, ktorý sa uskutočnil podľa moslimských zvykov, predchádzala smútočná modlitba. Na námestí pred mešitou sa jej zúčastnilo niekoľko tisíc veriacich.

03.09.2016 07:56 , aktualizované: 14:30
uzbekistan, karimov Foto:
Islam Karimov vládol stredoázijskej krajine viac ako štvrť storočia. Podľa oficiálnej lekárskej správy zomrel po mozgovej mŕtvici v piatok vo veku 78 rokov.
debata (34)

Tisíce ľudí sa prišli s Karimovom rozlúčiť v Samarkande na námestie Registan v historickej časti mesta.

„Náš uzbecký ľud utrpel nenahraditeľnú stratu. Smrť z nášho stredu vytrhla zakladateľa štátu Uzbekistan, veľkého a drahého syna nášho ľudu,“ povedal premiér Šavkat Mirzijojev v smútočnom prejave. Práve premiéra poverili organizáciou pohrebu, čo sa považuje za silný signál, že by sa mohol stať budúcou hlavou štátu.

Medzi smútočnými hosťami nechýbal ruský premiér Dmitrij Medvedev, tadžický prezident Emomali Rachmon či jeho turkménsky náprotivok Gurbanguli Berdymuhamedov.

Tisíce ľudí vyprevádzali v Taškente prezidenta... Foto: Reuters
karimov, uzbekistan, pohreb Tisíce ľudí vyprevádzali v Taškente prezidenta Karimova na jeho poslednej ceste.

Tisíce Uzbekov sa už za úsvitu zoradili pozdĺž hlavnej dopravnej tepny v Taškente, ktorou na letisko prechádzala pohrebná kolóna s telom zosnulého prezidenta. Karimov zomrel po mozgovej mŕtvici v piatok vo veku 78 rokov.

Prezident vládol stredoázijskej krajine od roku 1989 a skoro polovica z 32 miliónov obyvateľov sa narodila za jeho vlády. Mnoho trúchliacich podľa agentúry Reuters vyprevádzalo prvého prezidenta na poslednej ceste kvetinami, prevažne červenými ružami.

Taškent smúti. Foto: Reuters
uzbekistan, karimov, pohreb Taškent smúti.

Karimov minulý víkend utrpel mozgovú mŕtvicu. Napriek špekuláciám médií o jeho úmrtí úrady dlho mlčali. Až v piatok vláda najprv pripustila, že prezident je v kritickom stave, a neskôr potvrdila jeho smrť. Ešte predtým niektorí zahraniční štátnici, napríklad turecký premiér či gruzínsky prezident, Taškentu kondolovali.

Karimov vládol Uzbekistanu tvrdou rukou od roku 1989, najprv ako komunistický vodca a po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 ako prezident. Prezentoval sa ako ochranca stability v krajine, susediacej s nepokojným Afganistanom. Kritici ho však obviňovali, že hrozby islamistov využíva ako zámienku na potlačenie akéhokoľvek disentu.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Islam Karimov