V britských mestách sa protestovalo proti brexitu

Niekoľko tisíc ľudí v Londýne a ďalších britských mestách protestovalo proti plánom na odchod krajiny z Európskej únie. Protestujúci požadovali "prestávku" v procese vystupovania z EÚ a udržanie úzkych kultúrnych a hospodárskych zväzkov s kontinentálnou Európou. O odchode krajiny z EÚ rozhodlo referendum na konci júna a vláda dáva najavo, že sa s vystúpením nemieni nijako ponáhľať.

03.09.2016 19:25
brexit, protest Foto: ,
Účastníčka "Pochodu za Európu" v Londýne.
debata (5)

„Pochody za Európu“ sa okrem Londýna konali v Birminghame, Edinburghu a v niekoľkých ďalších mestách a zúčastnili sa na nich niektoré osobnosti politiky a kultúry, uviedla agentúra AP. V Londýne demonštranti pochodovali centrom mesta k parlamentu, kde sa má v pondelok diskutovať o tom, či sa majú organizovať ďalšie referenda o EÚ.

Britská premiérka Theresa Mayová tento týždeň opäť vylúčila, že by Spojené kráľovstvo usporiadalo nové hlasovanie o vzťahu k EÚ. Zároveň odmietla možnosť, že by krajina nakoniec vďaka nejakému záložnému plánu zostala členom bloku. „Brexit znamená brexit,“ zopakovala Mayová na stredajšom zasadnutí vlády, kde tiež ministrov nabádala, aby začali pracovať na svojich plánoch pre „brexit“.

Mayová dala už skôr najavo, že Británia do konca tohto roka neaktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý sa týka vystúpenia z EÚ. To znamená, že oficiálne výstupové rozhovory s Bruselom sa začnú najskôr začiatkom budúceho roka. Dovtedy sa Mayová chce venovať príprave vyjednávacej stratégie. Pre odchod sa v referende vyslovilo 52 percent zúčastnených voličov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Brexit