Trump sa vybral pre hlasy Afroameričanov do Detroitu

Prezidentský kandidát amerických republikánov Donald Trump posilnil svoju snahu o získanie hlasov Afroameričanov návštevou Detroitu, v ktorom táto menšina dominuje. Na stretnutí s občanmi v miestnom kostole Trump podľa agentúry AP sľúbil, že pomôže s obnovou mesta, ktoré pred troma rokmi spadlo na rok a pol do bankrotu. Černosi od 60. rokov tradične volia absolútnou väčšinou demokratov, čo znamená, že teraz podporujú Trumpovu sokyňu Hillary Clintonovú.

04.09.2016 08:04
trump Foto: ,
Donald Trump navštívil Detroit.
debata

Trump, ktorého odporcovia ho často označujú okrem iného za rasistu, začal o hlasy černošských voličov cielene bojovať minulý mesiac, doteraz však na nich apeloval pred prevažne belošskými poslucháčmi. Predošlý republikánsky kandidát Mitt Romney dostal od černochov iba šesť percent hlasov.

„Som tu, aby som vám načúval,“ vyhlásil Trump v kostole Great Faith Ministries International, kde chodia prevažne černošskí veriaci. „Chcem vám pomôcť obnoviť a znovu budovať Detroit,“ dodal kandidát podľa AP.

„Chcem v Amerike prosperitu pre každého. Chcem, aby sa toto mesto stalo predmetom závisti celého sveta, a my to dokážeme,“ povedal Trump za potlesku prítomných. Zvlášť silný potlesk si podľa agentúry Reuters vyslúžil, keď povedal, že kresťanská viera nie je vecou minulosti, ale prítomnosti a budúcnosti.

Detroit na kolenách

Detroit sa z dôvodu presunu automobilovej výroby, ťažkým rasovým problémom a katastrofálnej politike rôznych garnitúr mestského vedenia stal najchudobnejším veľkomestom Spojených štátov. Takmer 40 percent obyvateľov tam žije pod oficiálnou hranicou chudoby v porovnaní s 15 percentami v celých USA.

V meste len ťažko fungujú základné služby a miera zločinnosti aj nezamestnanosti je najvyššia zo všetkých amerických veľkomiest. Počet obyvateľov Detroitu sa znížil od roku 1950 z 1,8 milióna na menej ako 700 000. Viac ako 80 percent obyvateľov mesta tvoria po postupnom exode belochov na predmestí černosi.

Obavy o bezpečnosť

Návštevu Detroitu mal Trumpov tím pre problémovú bezpečnostnú situáciu starostlivo naplánovanú a zabezpečenú a na rozdiel od obvyklých kandidátových vystúpení pred veľkým počtom ľudí boli akcie v tomto meste intímnejšie. Pred kostolom na Trumpa čakali hlasno protestujúci demonštranti, ktorí sa pokúšali preraziť bariéry; zastavila ich však polícia a miestna ochranka.

Trumpa v Detroite sprevádzal jeho bývalý konkurent v republikánskych primárkach a detroitský rodák Ben Carson, ktorý teraz pôsobí ako Trumpov poradca. Bola s ním aj Omarosa Manigaultová, bývalá súťažiaci v jeho televíznej reality šou The Apprentice, ktorá mu pomáha v prístupe k černošskej menšine. Trump sa po prejave v kostole stretol s asi stovkou predákov miestnej komunity a miestnych cirkví.

Lepšie školstvo, viac práce

„Úplne chápem, že afroamerické spoločenstvo trpelo diskrimináciou a že existuje mnoho vecí, ktoré by sa ešte mali napraviť,“ povedal Trump v kostole. Krajina potrebuje „program občianskych práv pre našu dobu“, dodal s odkazom na hnutie za občianske práva pre černochov v 60. rokoch. Podľa neho by takýto program mal spočívať v zaistení kvalitného všeobecného školstva a kvalitných pracovných miest.

Trump podobne ako iní republikáni hovorí, že pracovné miesta pomôžu menšinovým spoločenstvám oveľa viac ako sociálne dávky, ktoré im v minulých desaťročiach zaisťovali demokrati. Sociálna politika demokratov voči menšinám podľa republikánov nakoniec viedla k úpadku celých komunít a miest.

Vicki Dobbinsová, ktorá proti Trumpovi vonku protestovala, agentúre Reuters povedala, že je sklamaná, že pastor miestne cirkvi republikána pozval a umožnil mu vystúpiť. „Podľa mňa tým každého z nás bodol do chrbta,“ povedala aktivistka.

debata chyba
Viac na túto tému: #černosi #Donald Trump