Pri tureckých hraniciach stratil IS posledný pás územia

Turecké jednotky a s nimi spriaznení sýrski povstalci vyhnali extrémistov z takzvaného Islamského štátu (IS) z posledného pásu územia, ktorý kontrolovali pri hraniciach Turecka. Informovali o tom turecké štátne médiá a správu potvrdilo aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

04.09.2016 20:14
debata (36)

Podľa agentúry Anadolu sa povstalcom zo Slobodnej sýrskej armády za podpory tureckých tankov a lietadiel podarilo „vyčistiť“ od bojovníkov IS územie medzi severosýrskymi pohraničnými mestami Azáz a Džarábulus.

Teroristická organizácia Islamský štát tak podľa Anadolu „stratila fyzický kontakt s tureckou hranicou na severe Sýrie“. Džihádisti tým prišli o kľúčovú zásobovaciu trasu, ktorú využívali na prísun zbraní, munície a zahraničných bojovníkov.

Samotní vzbúrenci zapojení do prebiehajúcej tureckej ofenzívy uviedli, že sa ich jednotky postupujúce západných smerom z Džarábulusu stretli s povstaleckými formáciami, ktoré postupovali na východ z mesta ar-Raj.

Turecké tanky od 24. augusta podnikli už dva vpády do pohraničného regiónu v sýrskej provincii Aleppo. V spolupráci s miestnymi povstalcami – prevažne Arabmi a Turkménmi bojujúcimi pod zástavou Slobodnej sýrskej armády – sa Ankare podarilo vytlačiť z pohraničia bojovníkov IS a súčasne zastaviť ďalší postup sýrskych Kurdov podporovaných Spojenými štátmi.

Väčšinu oblastí severnej Sýrie pri hraniciach s Tureckom už v priebehu posledných 21 mesiacov oslobodili práve sýrski Kurdi a ich spojenci, ktorí odtiaľ vyhnali bojovníkov IS. Ankara však považovala ďalšie rozširovanie kurdských pozícií v pohraničí za hrozbu pre svoju bezpečnosť.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #IS