Kto nahradí Karimova?

Dlhoročného vládcu pochovali, otáznik visí nad menom jeho nástupcu. V hre je pritom stabilita štátu. Po uložení zosnulého uzbeckého prezidenta Islama Karimova do hrobu v rodnom Samarkande sa špekuluje, že by ho mohol nahradiť premiér Šavkat Mirzijojev. S istotou sa to však nedá tvrdiť.

05.09.2016 09:15
Islam Karimov Foto: ,
Islam Karimov na archívnej snímke z jari tohto roku.
debata (20)

Autoritatívny Karimov, ktorý po mozgovej mŕtvici zomrel vo veku 78 rokov, si nevybral nástupcu, takže uzbeckí politici sa musia dohodnúť, kto ním bude. Čas po smrti prvého prezidenta nezávislého Uzbekistanu sprevádza neistota. „V krajine sa môže začať dosť nebezpečné obdobie nepredvídateľnos­ti,“ upozornil predseda zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Alexej Puškov. Nastalo mocenské vákuum v štáte, ktorý je vnímaný ako štít chrániaci Strednú Áziu pred islamským radikalizmom. Karimov vládol v Uzbekistane viac ako štvrťstoročie.

Analytici predpokladajú, že o novom prezidentovi sa rozhodne za zatvorenými dverami v úzkom okruhu ľudí. Majú nimi byť najvplyvnejší členovia vlády a rodinní pozostalí po Karimovovi. Odborníci si všimli, že na pohrebe boli najbližšie pri rakve 59-ročný Mirzijojev a 57-ročný minister financií Rustam Azimov, čo mohol byť kľúč k odpovedi o nástupcovi.

Viac sa hovorí o predsedovi vlády. Mirzijojev stojí na čele vlády od roku 2003, keď ho do funkcie dosadil Karimov. Predtým pôsobil ako gubernátor Samarkandskej oblasti. Je dlhoročný politik, pretože do parlamentu ho prvý raz zvolili už v roku 1990.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Uzbekistan #Islam Karimov