Francúzi zablokovali Calais, žiadajú uzavretie utečeneckého tábora

Zamestnanci prístavu vo francúzskom Calais, vodiči kamiónov, miestni farmári a obchodníci vozidlami zablokovali významnú diaľnicu v severnom Francúzsku, požadujúc uzavretie utečeneckého tábora v Calais prezývaného "džungľa", ktorého počet obyvateľov stále stúpa a vyvoláva v meste napätie. Informovala o tom agentúra AP.

05.09.2016 12:03 , aktualizované: 16:27
Calais, protest Foto: ,
Prístavní robotníci, skladníci a obyvatelia na diaľnici počas demonštrácie za uzavretie utečeneckého tábora v Calais.
debata (57)

Ráno sa uskutočnil protestný pochod obchodníkov a zamestnancov prístavu za urýchlené vypratanie tábora. Do akcie sa zapojili aj vodiči kamiónov a poľnohospodári s traktormi, ktorí niekoľko hodín blokovali hlavné ťahy na mesto. To je hlavným uzlom pre ďalšiu cestu do Británie.

Pochodu, ktorý sa začal pri miestnom štadióne a ktorého cieľom bol samotný prístav, sa zúčastnilo asi 400 ľudí. Do operácie „slimák“, pri ktorej majú kamióny a traktory veľmi pomalou jazdou komplikovať prevádzku na cestách a diaľniciach, sa podľa agentúry AFP zapojilo asi 70 vozidiel. Úrady už kvôli tomu varovali pred dopravnými komplikáciami a vyzvali cestujúcich, aby sa oblasti radšej vyhli.

Blokáda sa začala o 08.00 h a kamióny a poľnohospodárske stroje vyrazili smerom ku Calais z miest Boulogne-sur-Mer a Dunkerque asi pol hodiny predtým.

„Táto demonštrácia je hlasným prejavom našej nespokojnosti,“ povedal miestny zástupca autodopravcov David Sagnard, podľa ktorého majú majitelia firiem aj samotní vodiči súčasnej situácie, keď sa vysídlenci snažia dostať do kamiónov, aby sa dostali do Británie, už „po krk“. „Požadujeme mimoriadne opatrenia, ktoré by zabezpečili, že budeme jazdiť bezpečne,“ dodal.

V posledných mesiacoch zintenzívnili migranti úsilie o prenikanie do kamiónov stavaním prekážok do cesty vozidlám. Nezriedka im hádžu pod kolesá konáre a kmene stromov alebo kamene či odlomené dopravné značky.

Nahnevaní sú aj miestni obchodníci, ktorým viaznu dodávky, pretože utečenci kamióny tiež rabujú. Navyše spoločne s taxikármi prichádzajú o klientov medzi turistami, ktorí prestali z obáv o bezpečnosť do mesta jazdiť. Navyše uzavretí doma zostávajú z rovnakých dôvodov aj miestni obyvatelia.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve síce v piatok sľúbil, že úrady chcú čo najrýchlejšie odstrániť zostávajúcu polovicu divokého utečeneckého tábora, ale aktivisti v Calais predsa len dnešnou akciou chceli vyvinúť na štátne orgány čo najväčší tlak. V tábore je odhadom stále okolo 7 000 až 9 000 ľudí.

Cazeneuve upozornil, že likvidácia tábora má postupovať ruka v ruke s tým, ako sa budú vytvárať núdzové ubytovacie kapacity pre utečencov inde.

Pokusy migrantov dostať sa do Británie narušujú dopravu medzi Francúzskom a Britániou. Obyvatelia a podniky v Calais sa čím ďalej tým viac sťažujú na problémy, ktoré im súčasná situácia prináša.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #utečenci #Calais