Zosilňuje sa tlak na Merkelovú, aby zmenila migračnú politiku

Po prepade Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v krajinských voľbách v Meklenbursku-Prednom Pomoransku silnie tlak z vlastných radov na kancelárku Angelu Merkelovú, aby zmenila svoju politiku. Ozývajú sa predovšetkým hlasy zo sesterskej Kresťanskosociálnej únie (CSU), ktorá dlhodobo kritizuje utečeneckú politiku Merkelovej, ale aj zo samotnej CDU.

05.09.2016 13:20 , aktualizované: 15:13
debata (44)

Výsledok hlasovania, ktorý bol pre CDU v Meklenbursku-Prednom Pomoransku historicky najhorším, by sa mal podľa bavorského ministra financií Markusa Södera (CSU) stať pre kancelárkinu stranu budíčkom. „Nálada voličov sa už nedá ignorovať. V Berlíne je potrebné zmeniť kurz,“ povedal známy kritik Merkelovej denníku Bild.

CDU v nedeľňajšom hlasovaní v Meklenbursku-Prednom Pomoransku skončila v krajinských voľbách prvýkrát vo svojich dejinách za inou pravicovou stranou, keď ju porazila Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorá svoju kampaň postavila práve na kritike utečeneckej politiky vlády a kancelárky. CDU vo voľbách, ktoré sa uskutočnili presne rok po rozhodnutí Merkelovej otvoriť hranice utečencom, získala 19 percent hlasov, zatiaľ čo AFD 20,8 percenta.

O príčine „katastrofálneho výsledku“ únie nepochybuje hovorca poslaneckej frakcie CDU/CSU pre otázky vnútornej bezpečnosti Stephan Mayer. Serveru Huffington Post povedal, že dôvodom je nespokojnosť s utečeneckou politikou Merkelovej. „Spolková vláda síce od roku 2015 v utečeneckej politike urobila veľa zmien, ale u mnohých voličov to zrejme ešte nemá ohlas,“ mieni politik CSU.

Generálny tajomník tejto strany Andreas Scheuer zase v denníku Tagesspiegel požadoval zavedenie hornej hranice pre prijímanie utečencov a rozšírenie zoznamu bezpečných krajín, kam je možné utečencov vracať.

„Je to historický dátum, keď je CDU v jednej spolkovej krajine až tretia a skončí za AFD,“ je presvedčený poslanec CDU Wolfgang Bosbach. Aj on považuje za „veľký problém“ migračnú politiku Merkelovej, ako povedal denníku Die Welt. Najskôr podľa neho bolo síce otvorenie hraníc správnym krokom, potom sa ale mala politika rýchlejšie zmeniť.

Merkelová prijala zodpovednosť za porážku CDU, naďalej však obhajuje ústretovosť k migrantom

Nemecká kancelárka prijala zodpovednosť za slabý volebný výsledok svojej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) vo voľbách vo svojej domovskej spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko. Informovala o tom agentúra DPA.

Vyhlásila, že jej prioritou po voľbách bude znovu získať dôveru voličov. Zdôraznila však, že rozhodnutia, ktoré prijala v súvislosti s utečeneckou krízou v uplynulých mesiacoch, boli správne.

„Samozrejme, že to má čo do činenia s utečeneckou politikou, preto za to nesiem zodpovednosť,“ citovala ju DPA. Generálny tajomník CDU Peter Tauber predtým povedal, že Merkelovej vláda už zaviedla sériu opatrení na obmedzenie prílevu utečencov, integráciu 1,1 milióna migrantov, ktorí prišli do Nemecka vlani a na zlepšenie bezpečnosti v krajine. „Chvíľu však potrvá, kým tieto opatrenia prinesú výsledky a kým znovu získame stratenú dôveru,“ povedal na tlačovej konferencii.

Volebný úspech pravicovo-populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Meklenbursku-Predpomoransku privítali šéfovia ultrapravicových strán v Taliansku a vo Francúzsku. „To, čo nebolo možné včera, sa stalo možným. Vlastenci z AfD predstihli stranu pani Merkelovej,“ uviedla na Twitteri v nedeľu v noci Marine Le Penová z francúzskeho Národného frontu.

„Fantastické hlasovanie v Nemecku: Veľká facka pre Merkelovú v jej regióne a víťazstvo pre Alternatívu pre Nemecko, spojenca Ligy Severu a Le Penovej,“ reagoval na Facebooku vodca talianskej ultrapravicovej Ligy Severu Matteo Salvini.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #CDU #Angela Merkelová #migračná politika