Putin a Obama rokovali na okraj summitu G20 o Sýrii a Ukrajine

Prezidenti Ruska a Spojených štátov Vladimír Putin a Barack Obama na svojej dnešnej bilaterálnej schôdzke na okraj summitu G20 v čínskom Chang-čou nedospeli k prelomu v rokovaniach o prímerí v Sýrii.

05.09.2016 13:42
Putin, Obama Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) sa stretol s prezidentom USA Barackom Obamom na okraj summitu G20 v Číne.
debata (7)

Dohodli sa však, že budú naďalej spoločne hľadať cestu na poskytovanie pomoci tisícom civilistov v obkľúčených sýrskych mestách. S odvolaním sa na vysokého predstaviteľa americkej vlády o tom informovala agentúra AP. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že okrem Sýrie hovorili prezidenti aj o situácii na Ukrajine.

Dnešné stretnutie podľa Peskova trvalo dlhšie, než sa očakávalo, a síce plných 90 minút. Šéfovia Kremľa a Bieleho domu sa dohodli, že vysokí predstavitelia ruského a amerického ministerstva zahraničia sa stretnú k ďalším rozhovorom o Sýrii čo najskôr, pravdepodobne ešte tento týždeň.

Americká strana sa snaží urýchlene dospieť k dohode, pretože má na pamäti zhoršujúce sa podmienky v obkľúčenom meste Aleppo. Súčasne ale Spojené štáty nechcú uzavrieť dohodu, ktorá by nebola efektívna, povedal vysoký činiteľ americkej vlády.

V Chang-čou, kde sa v nedeľu a v pondelok koná summit veľkých svetových ekonomík, už o Sýrii opakovane rokovali šéfovia americkej a ruskej diplomacie Sergej Lavrov a John Kerry. Podľa amerického ministerstva zahraničia rozdiely v postojoch strán pretrvávajú. Lavrov a Kerry sa zúčastnili aj pondelňajšej schôdzky svojich prezidentov.

Rusko v sýrskej občianskej vojne podporuje sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré bojujú proti rebelom, medzi ktorými sú islamisti aj umiernení povstalci. USA a ich spojenci v konflikte stoja na strane umiernených odporcov Asadovho režimu.

Putin a Obama spolu v Chang-čou ešte predtým niekoľkokrát krátko hovorili „postojačky“ a dohodli sa na pondelňajšom rozhovore. Iniciatíva vzišla od Obamu, tvrdí ruská tlačová agentúra TASS. Dodala, že Obama a Putin sa naposledy zišli na klimatickej konferencii v Paríži vlani v novembri; tento rok spolu niekoľkokrát telefonovali.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Vladimir Putin #summit G20