Ruská polícia zadržala dvoch manažérov spoločnosti Renova

Ruská polícia zadržala dvoch vysoko postavených manažérov spoločnosti Renova Group, ktorú kontroluje ruský miliardár a stúpenec Kremľa Viktor Vekselberg. Oznámil to v Moskve hovorca ruských vyšetrovateľov Vladimir Markin. Jevgenij Olchovik a Boris Vajnzicher sú podozriví z rozsiahleho úplatkárstva.

05.09.2016 18:25
FSB, Renova, razia Foto: ,
Členovia ruskej bezpečnostnej služby FSB počas razie v spoločnosti Renova.
debata (24)

Olchovik je spolumajiteľom a výkonným riaditeľom holdingu Renova a Vajnzicher šéfom jeho dcérskej firmy T Pljus. Podľa Markina sú podozriví, že na úplatkoch rozdali čiastku najmenej 177 miliónov rubľov (takmer 2,5 milióna eur), ktorá skončila vo vreckách úradníkov autonómnej republiky Komi ležiacej na severozápade Ruska. Olchovik a Vajnzicher sú vo väzbe, po ďalších osobách zapletených do korupčného škandálu polícia podľa Markina pátra.

Jedným zo stíhaných podnikateľov je aj Michail Slobodin, riaditeľ spoločnosti Vimpelkom, ktorá je tretím najväčším mobilným operátorom v Rusku. Slobodin sa podľa médií nachádza v Londýne. Ak bude vina podozrivých preukázaná, hrozí im až 15 rokov väzenia.

Ruská polícia podľa agentúry TASS v moskovských centrálach spoločností Renova Group a T Pljus uskutočnila rozsiahle razie. Hľadá dôkazy, že Olchovik a Vajnzicher vďaka korupčnom väzbám získavali v Komi výhodne zmluvy na budovanie energetických projektov a na ďalšie komerčné aktivity.

Renova, ktorá patrí k najväčším ruským firmám, sa angažuje najmä v ťažobnom a energetickom priemysle a v telekomuniká­ciách. Podniká nielen v Rusku, ale aj v ďalších postsovietskych štátoch, vo Švajčiarsku, Juhoafrickej republike a USA. Jej majiteľ Vekselberg je označovaný za šiesteho najbohatšieho ruského podnikateľa.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #úplatkárstvo #Renova Group