Kubánska vláda vraj kontroluje SMS podľa slov ako je demokracia

Kubánska komunistická vláda kontroluje textové správy SMS posielané cez mobilné telefóny na základe kľúčových slov, ako sú "demokracia" a "ľudské práva", a blokuje ich. Podľa agentúry Reuters o tom informovali disidentské zdroje.

05.09.2016 22:24
debata (83)

Investigatívna správa blogerky Yoan Sanchézovej a nezávislého novinára Reinalda Escobara uvádza, že doručené neboli adresátom textové správy, ktoré obsahovali medzi inými slová ako je demokracia, ľudské práva či hladovka, alebo aj mená niektorých disidentov.

Oponent režimu Eliecer Ávila oznámil, že bolo identifikovaných 30 kľúčových slov, ktoré spúšťajú zablokovanie. Môže ich vraj ale byť aj viac. Ávila vedie opozičnú mládežnícku skupinu Somos Más (Sme viac), ktorá sa na tvorbe správy tiež zúčastňovala.

„Vždy sme si mysleli, že texty mizli vinou neschopnosti operátorov. A potom sme sa rozhodli skúsiť použiť slová, ktoré iritujú vládu. Zistili sme, že nie sme cenzurovaní len my, ale celá krajina,“ povedal Ávila.

Ako dlho je táto cenzúra prevádzkovaná, nie je známe.

Kuba opakovane obviňuje Spojené štáty, že chcú využívať telekomunikácie na podvracanie vlády, a označuje Sánchezovu a ďalších oponentov za žoldnierov, ktorí pracujú pre Washington.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #sms #Kuba #demokracia