Obama zrušil stretnutie s filipínskym prezidentom

Americký prezident Barack Obama zrušil na dnes naplánované stretnutie s filipínskym prezidentom Rodrigom Dutertem v Laose. Informovala o tom agentúra DPA.

06.09.2016 07:32
Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (16)

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť Ned Price uviedol, že namiesto Duterteho sa Obama, ktorý je v Laose na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), stretne na dvojstranných rokovaniach s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje.

Obama už predtým avizoval, že stretnutie s filipínskym prezidentom pravdepodobne zruší. Urobil tak po tom, ako ho Duterte nevyberaným spôsobom varoval, aby sa ho nevypytoval na protizákonné, mimosúdne zabíjanie osôb podozrivých z užívania alebo predávania drog na Filipínach, ku ktorému dochádza od jeho nástupu k moci v júni tohto roka.

Duterte sa ospravedlnil

Duterte vyslovil v utorok poľutovanie nad skutočnosťou, že Obamu označil za „sukinho syna“. Informovala o tom agentúra AP.

Duterte vo svojom vyhlásení uviedol, že jeho „neprimerané odpovede“ na otázky istého novinára „vyvolali obavy a znepokojenie“, pričom ho mrzí, že vyzneli ako osobný útok na amerického prezidenta.

Duterte sa na Obamovu adresu vyjadril v pondelok pred odletom do Laosu, kde sa obaja lídri mali stretnúť na dvojstranných rokovaniach v rámci summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Filipíny