Aktivisti prenikli na letisko London City, lety sa rušia

Deväť aktivistov britskej odbočky amerického hnutia Black Lives Matter (Na černošských životoch záleží) v utorok ráno preniklo na dráhu letiska London City na východe britskej metropoly a spôsobilo oneskorovanie a rušenie letov. Polícia postupne všetkých aktivistov zatkla a prevádzka na letisku bola okolo poludnia čiastočne obnovená.

06.09.2016 13:39 , aktualizované: 14:18
debata (2)

Členovia hnutia chceli týmto činom podľa svojho vyhlásenia poukázať na negatívne dopady klimatických zmien a znečistenia ovzdušia, ktoré podľa nich najprv pociťujú černosi. Skupina v Británii spôsobila dopravné blokády už skôr.

Polícia teraz vyšetruje, ako sa aktivistom podarilo prekonať bezpečnostné opatrenia letiska a dostať sa dráhu obklopenú vodou. Podľa britskej tlače zrejme preplávali cez Temžu alebo ju preplavili na člne.

Letisko London City využívajú podľa BBC pre jeho blízkosť predovšetkým bankári a obchodníci zo štvrte Canary Wharf, ktorá je spolu s City finančným centrom britskej metropoly. Letisko má jedinú dráhu a vlani odbavilo 4,3 milióna cestujúcich.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #aktivisti #letisko #Black Lives Matter