V najnovšom prieskume Trump porazil Clintonovú o dva percentuálne body

Volebný súboj o kreslo amerického prezidenta medzi demokratkou Hillary Clintonovou a republikánom Donaldom Trumpom je vyrovnaný, ale realitný magnát nad svojou sokyňou a niekdajšou prvou dámou vedie o dva percentuálne body. Vyplýva to z prieskumu televízie CNN a organizácie ORC medzi rozhodnutými voliči. Sondáž taktiež zistila, že existujú veľké rozdiely medzi mužskými a ženskými voličmi a tiež medzi mladšími a staršími hlasujúcimi.

06.09.2016 14:33
Donald Trump Foto:
Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump na jednom z predvolebných stretnutí so svojimi stúpencami.
debata (56)

Prieskum CNN/ORC tiež prisúdil sedem percent hlasov libertariánskemu kandidátovi Garymu Johnsonovi a dve percentá kandidátke zelených Jill Steinovej, ostatní voliči chcú dať svoj hlas niekomu inému.

Televízia CNN pripomenula, že náklonnosť voličov k prezidentským uchádzačom oboch hlavných strán sa v priebehu doterajšej kampane neustále mení, Clintonová s Trumpom sa vo vedení priebežne striedajú, hoci niekdajšia ministerka zahraničia USA je v čele prieskumov častejšie ako kontroverzný miliardár.

Väčšina respondentov je aj naďalej presvedčená, že voľby vyhrá bývalá prvá dáma. Clintonovej verí 59 percent oslovených, zatiaľ čo Trumpovi len 34 percent.

Tento prieskum konštatuje, že ako Clintonová (92 percent), tak Trump (90 percent) sa tešia veľkej podpore straníkov. V prípade nezávislých voličov vedie Trump s 49 percentami, druhá je Clintonová s 29 percentami a tretí je Johnson so šestnásť percentnou podporou.

Naopak, veľký rozdiel panuje medzi Trumpom a Clintonovou, čo sa týka žien. Z nich až 53 percent podporuje Clintonovú, kým Trumpa 38 procent. U mužov vedie s 54 percentami Trump a Clintonová zaostáva o 22 percentuálnych bodov. CNN upozornila, že voličské jadro demokratickej kandidátky tvoria slobodné ženy, 73 percent z nich stojí za Clintonovou.

Ďalšou deliacou čiarou je vek. Mladší ako 45 rokov sa hlásia k táboru Clintonovej (54 percent k 29 percentám pre Trumpa), naopak, voliči starší ako 45 rokov sú viac naklonení k Trumpovi (54 percent k 39 percentám pre Clintonovú). Významné je aj rasové pozadie, 55 procent belochov podporuje Trumpa (34 procent Clintonovú), zatiaľ čo ne-belosi v drvivej väčšine (71 percent) podporujú Clintonovú (18 percent za Trumpom).

Rozdiel je možné vidieť i v dosiahnutom vzdelaní, väčšina vysokoškolákov chce voliť Clintonovú, voliči bez univerzitného diplomu zase Trumpa. Najvýraznejšie to je u belochov so stredoškolským a nižším vzdelaním, lebo 68 percent z nich chce za prezidenta Trumpa a 24 percent Clintonovú. Z belošských absolventov vysokých škôl podporuje Clintonovú 49 percent, Trumpa 36 percent a jedenásť percent Johnsona.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #prezidentské voľby v USA