V Düsseldorfe sa začal proces so salafistom Svenom Lauom

V mimoriadne zabezpečenom trakte Vrchného krajinského súdu v nemeckom Düsseldorfe sa začal očakávaný proces s jednou z významných osobností tamojšej salafistickej scény Svenom Lauom (35).

06.09.2016 18:34
Sven Lau Foto: ,
Žaloba viní salafistu Svena Laua Obžaloba, že podporoval islamistickú teroristickú milíciu Džamwa.
debata

Obžaloba viní tohto muža, že podporoval islamistickú teroristickú milíciu Džamwa, avšak predsedajúci sudca Frank Schreiber nevylúčil ani jeho odsúdenie ako teroristu-príslušníka Islamského štátu, ktorý spomínanú milíciu neskôr pohltil.

Lau strávil ostatných deväť mesiacov vo vyšetrovacej väzbe a v prípade potvrdenia viny súdom mu hrozí celkový trest do 15 rokov odňatia slobody nepodmienečne, informovala tlačová agentúra DPA.

Obhajoba má však na celý prípad iný názor. Salafistov právny zástupca Mutlu Günal označil obžalobu za právne neudržateľnú. Generálny prokurátor podľa jeho slov dôveruje sťaby svedkovi „notorickému klamárovi a bláznovi“. Samotný obžalovaný sa k obvineniam nevyjadrí, oznámil jeho advokát v úvodný deň procesu, ktorý sa skončil prečítaním žaloby.

Sven Lau je známy aj ako iniciátor samozvanej polície v uliciach nemeckého mesta Wuppertal, ktorá sa tam objavila v septembri 2014, aby takpovediac dohliadala na mravnosť a dodržiavanie zásad islamského práva šaría. Za toto sa však bude zodpovedať v inom konaní.

Proces v Düsseldorfe, ktorého priebeh naplánovali zatiaľ do 18. januára 2017, by mal pokračovať druhým rokovacím dňom 13. septembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #proces #salafisti #Dusseldorf