Na Korzike zákaz burkin na pláži platí, rozhodol miestny súd

Správny súd na francúzskom ostrove Korzika odmietol zrušiť zákaz nosenia burkin na pláži, ktorý vyhlásil starosta obce Sisco deň po bitke, ktorá sa strhla medzi Maročanmi a miestnymi ľuďmi. Informovala o tom agentúra AFP.

06.09.2016 20:47
debata (17)

Francúzsky najvyšší správny súd, štátna rada, 26. augusta po vzrušených polemikách pozastavil platnosť zákazu nosenia burkin na plážach, ktorý od júla postupne zaviedli takmer tri desiatky francúzskych pobrežných miest a obcí. Rada konštatovala, že zákaz nelegálne narúša základné slobody. Uviedla pritom, že plavky moslimských žien zakrývajúce celú postavu nie je možné zakázať, ak nespôsobujú problémy vo verejnom poriadku.

Verdikt najvyššieho správneho súdu by mal rešpektovať rad miest a obcí na stredomorskom pobreží, ktoré trvajú na svojich plážach na zákaze kúpania v oblečení „nerešpektujúcom sekularizmus“, hoci nedošlo k žiadnym incidentom.

Prípad korzickej dediny Sisco je ale odlišný. Starosta totiž zákaz vyhlásil deň po neľútostnej bitke, ktorá si vyžiadala značné škody a tiež zranených. Do obnovenia pokoja bola v mieste nasadená stovka policajtov.

Súd následne uznal troch Maročanov ako vinníkov vyvolania incidentov s obyvateľmi Sisca. Konkrétna príčina bitky zostala podľa AFP v tajnosti, ale domnievajú sa, že sa týkala práve kúpania zahalenej ženy.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #pláž #plavky #burkini