SOHR: Asadov režim použil v Aleppe chlór, zranil 70 ľudí

Okolo siedmich desiatok ľudí zo severosýrskeho mesta Aleppo museli lekári ošetriť pre problémy s dýchaním. Podľa aktivistov zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu vo vojnou sužovanej krajine monitoruje z Británie, sa nadýchali chlóru, ktorý na povstalecké územie zhodili vzdušné sily režimu prezidenta Bašára Asada. Damask používanie chemických zbraní v konflikte dlhodobo popiera.

06.09.2016 21:17
debata (81)

Barelové bomby s jedovatým plynom zhodili údajne vládne stroje na štvrť Sukkar ovládanú povstalcami. Zo siedmich desiatok zranených bolo podľa SOHR takmer 40 detí. Svetové agentúry upozorňujú, že správu nemožno nezávisle overiť.

Vláda a povstalci sa z používania chemických zbraní vzájomne obviňujú pomerne často. Obe strany ale obvinenia popierajú.

Nedávna správa z vyšetrovania OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) uvádza, že za dva z deviatich útokov jedovatým plynom v Sýrii sú zodpovedné vládne jednotky a jeden majú na svedomí radikáli z organizácie Islamský štát (IS).

Podľa vyšetrovateľov existuje dostatok informácií k záveru, že helikoptéry sýrskych jednotiek zhodili zariadenie, ktoré 21. apríla 2014 uvoľnili toxické látky v obci Talmanis a 16. marca 2015 v obci Sarmín. Obe sa nachádzajú v provincii Idlib na severozápade Sýrie. V oboch prípadoch bol použitý chlór. Vyšetrovatelia tiež zhromaždili dostatok dôkazov o tom, že ozbrojenci z IS „sú jedinou skupinou, ktorá mala možnosť, schopnosť, motív a prostriedky na použitie yperitu v obci Mára 21. augusta 2015“.

Rusko a Sýria závery vyšetrovania predložené Bezpečnostnej rade OSN odmietajú. V auguste 2013 na predmestiach Damasku zahynuli po útoku chemickými zbraňami stovky ľudí. Asadov režim následne súhlasil s vydaním chemických zbraní medzinárodnému spoločenstvu.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #chlór #Aleppo