Porošenko len hovoril a hovoril

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v utorok na úvod rokovania parlamentu predniesol poslancom tradičné posolstvo o stave krajiny, ktoré vysielala v priamom prenose aj TV 112.

07.09.2016 07:13
Petro Porošenko, Porošenko, Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas tradičného posolstva o stave krajiny
debata (104)

Boj za obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny „v hraniciach z roku 1991 bol, je a bude jeho hlavným cieľom“, zaznelo opakovane z úst prezidenta. Alebo „Krym bol, je a bude ukrajinský“ či „Ukrajina bude naďalej potrebovať silnú medzinárodnú podporu v boji proti ruskej agresii“.

V tejto súvislosti však musel Porošenko priznať, že „získanie takejto podpory je pre našich diplomatov pre rôzne objektívne a subjektívne faktory čoraz namáhavejšie“. Nepriamo tak potvrdil, že Washington a hlavne Brusel majú dnes úplne iné starosti, ako riešiť stále neriešiteľnú situáciu na ukrajinskej scéne poznačenú korupciou, neexistujúcimi skutočným reformami a neprestajne klesajúcou životnou úrovňou miliónov Porošenkových spoluobčanov.

„Európa vidí, ako neadekvátne sa správa súčasné ukrajinské politické vedenie a je v ťažkej situácii,“ cituje kyjevského politológa Michaila Pogrebinského Svobodnaja pressa v reakcii na postoje Kyjeva podobné tým utorkovým z úst prezidenta.

Jeho ukrajinský kolega Michail Pavliv zhrnul reč hlavy štátu ako „bezobsažný pokus zakryť nedostatky súčasnej moci, pričom pospolitý ľud darmo čakal na recept ako vôbec dnes prežiť“.

„Ľuďom jednoducho oznámili, že kým bude agresia zvonku, budú sa mať stále zle. Bola to hodinová reč plná rinčania zbraní, militarizmu, s asi tridsaťkrát zopakovanými slovami vojna, nepriatelia, hybridná vojna. Zhrnuté a podčiarknuté: bol to kompletný súbor fóbií a šovinistických vyhlásení,“ reagoval na najnovšie posolstvo Porošenka ukrajinský politológ Pavliv.

Podľa očakávania oveľa tvrdšie reakcie prišli z poslaneckých lavíc. Napríklad nezávislý poslanec Sergej Taruta na jednej zo sociálnych sietí konštatoval: „Porošenko nikdy nehovoril pravdu. Vždy hovoril to, čo chce počuť ľud, a nie to, čo chce konkrétne urobiť. Opäť hovoril o Kryme aj Donbase, ktoré znepokojujú spoločnosť. Bez konkrétneho riešenia problémov však nemôže krajina existovať ako štát,“ tvrdí Taruta.

Podľa poslanca Jevgenija Muraeva z Opozičného bloku ak aj Porošenko spomenul konkrétny problém, tak jeho riešenie zvalil na poslancov. „Konkrétne plnenie záväzkov prijatých v Minsku. Vraj bez nich sa v tejto oblasti nič nepohne. Pritom práve aj Porošenko stál pri iniciatíve rokovania v Minsku,“ povedal v reakcii na prezidentovo posolstvo Muraev v TV 112.

Podľa jeho kolegu, nezávislého poslanca Viktora Balogu prezident „načrtol ľudu alternatívnu realitu“. Pripomenulo mu to vraj život v KĽDR, kde ľud musí byť poslušný a biedny, zatiaľ čo vodca si žije v prepychu a stále tvrdí, že naokolo sú samí nepriatelia.

„Nechceš trieť biedu – si nepriateľ. Nechceš plniť dohody z Minska – si zradca. Kritizuješ vládnu moc – si piatou kolónou,“ zhrnul Baloga na jednej zo sociálnych sietí dojem z Porošenkovho posolstva. Ukrajinský prezident však napriek objektívnej situácii aj v utorok o. i. presviedčal Ukrajincov napríklad, že „úsilie Ukrajiny stať sa členom NATO je nemenné rovnako ako miesto Polárky na hviezdnej oblohe“.

„Všetko, čo robíme v obrannom priemysle, robíme pevne dodržujúc smer, ktorý nám ukazuje šípka na kompase smerujúca k severnému Atlantiku,“ znelo v sále Najvyššej rady. Ani slovo od Porošenka však nepadlo napríklad o najnovšej aktivizácii radikálov z nacionalistických dobrovoľníckych práporov, ktorí už avizovali „horúcu jeseň“. Nedávny útok na budovu televízie Inter bol vraj iba epizódou.

„Nik nechce vojnu, ale dnes na Ukrajine cítiť zápach prevratu,“ tvrdí napríklad Jurij Zabolotnyj, prezývaný Kyjak, z tzv. Revolučných pravicových síl. Podľa kyjevského politológa Kosť Bondarenka „vládna moc sa bojí radikálov, ktorí sú nekontrolovateľní“. Jeho kolega Ruslan Bortnik je však presvedčený o opaku. Rovnako ako aj prezident Porošenko verí, na rozdiel od väčšiny Ukrajincov, že krajina smeruje aj dnes správnym smerom.

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko