Brazílski vedci: Komáre rodu culex neprenášajú vírus Zika

Brazílski výskumníci v utorok oznámili, že dospeli k záveru, že bežný komár z rodu culex neprenáša vírus Zika. Tento vírus sa rýchlo šíri a vedci ho dávajú do súvislosti so závažnými defektmi u novorodencov.

07.09.2016 08:03
debata (6)

Inštitút Fiocruz v brazílskom meste Rio de Janeiro informoval, že komár culex quinquefasciatus nehrá žiadnu úlohu v epidémii spôsobenej vírusom zika, ktorá trápi Brazíliu posledný rok.

Rod komárov culex je 20-krát bežnejší než komáre druhu aedes aegypti, ktoré sú hlavným roznášačom ziky. Komáre aedes aegypti šíria takisto horúčku dengue a horúčkové ochorenie chikungunya, pripomenula v správe tlačová agentúra AP.

Vedci zhromaždili pre svoju štúdiu niekoľko stoviek komárov zo štyroch oblastí Ria a nakŕmili ich krvou nakazenou vírusom Zika. Iba u dvoch sa o 14 dní prejavilo počiatočné štádium infekcie a vírus nebol zistený ani na ich hlavách, ani v ich slinách.

Správa vedcov z Ria prišla dva mesiace po tom, čo výskumníci toho istého inštitútu, ale zo severovýchodného brazílskeho mesta Recife dospeli v júli k názoru, že aj komáre rodu culex môžu prenášať vírus Zika. Výskumníci vtedy uviedli, že je potrebné urobiť viac štúdií, aby sa definitívne určilo, či môže rod culex šíriť Ziku.

Jednou možnosťou, prečo je rozpor medzi oboma štúdiami, je aj tá, že komáre culex v Recife môžu mať genetickú obmenu, vďaka ktorej sa odlišujú od komárov v Riu či na iných miestach, doplnil informácie inštitút Fiocruz. Výskumy v ďalších krajinách naznačili, že komáre z rodu culex zrejme nie sú zodpovedné za šírenie vírusu Zika.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #vírus Zika #Zika