Merkelová: Terorizmus nie je problém, ktorý by prišiel s utečencami

Jediným víťazom nedeľňajších krajinských volieb v Meklenbursku-Predpomoransku bola podľa kancelárky Angely Merkelovej Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorá všetkým ostatným stranám zobrala hlasy.

07.09.2016 10:24 , aktualizované: 10:41
Angela Merkelová, Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas prejavu v Bundestagu.
debata (41)

Každý sa teraz podľa nej musí sebakriticky pozrieť, čo robiť lepšie a ako si znovu získať dôveru voličov. Merkelová v prejave v parlamente pri príležitosti rokovania o rozpočte uviedla, že krajinské voľby v Meklenbursku-Predpomoransku sa uskutočnili za iných podmienok ako trojica jarných krajinských volieb, pri ktorých AFD tiež uspela.

Napriek tomu sa podľa nej AFD podarilo mobilizovať voličov, čo viedlo k tomu, že po prvýkrát skončila pred kresťanskými demokratmi (CDU).

Teraz je podľa Merkelovej dôležité, ako na výsledok budú politici reagovať. Kritizovať voliča podľa kancelárky nič neprinesie, rovnako tak nie je možné eskalovať situáciu. Politici, ktorí nesú zodpovednosť, musia podľa Merkelovej používať umiernený jazyk, inak budú posilňovať tých, čo ponúkajú jednoduché riešenia.

Keď nebudeme zjednodušovať a budeme sa držať pravdy, získame si znovu dôveru voličov, myslí si kancelárka.

Dohoda s Tureckom by mala byť modelom pre ďalšie krajiny

Dohoda Európskej únie o migrácii s Tureckom by sa podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej mala stať modelom pre ďalšie podobné zmluvy – s Egyptom, Tuniskom alebo Líbyou. Šéfka nemeckej vlády to povedala v Spolkovom sneme pri rokovaní o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Merkelová je presvedčená, že migračná dohoda s Tureckom je v záujme oboch strán. Pomáha utečencom, z ktorých väčšina prichádza zo Sýrie a môže tak zostať bližšie svojmu domovu, myslí si. Zároveň je podľa nej nutné finančne pomáhať Turecku, aby situáciu zvládalo.

Ocenila, že od jarného uzatvorenia dohody v Egejskom mori prakticky neumierajú utečenci, v minulosti ich pri snahe dostať sa z Turecka do Grécka umieralo veľké množstvo. Merkelová tiež upozornila na snahy Európskej únie uzatvoriť dohody s Nigerom a Mali, cez ktoré prúdi väčšina afrických utečencov, ktorí sa neskôr snažia dostať do Európy cez Líbyu.

Migračná situácia je v Nemecku lepšia ako pred rokom

Nemecko dosiahlo výrazný posun pri riešení migrácie, povedala presvedčená Angela Merkelová. Situácia v spolkovej republike je dnes podľa nej v tomto ohľade oveľa lepšia ako pred rokom. Avšak zároveň je nutné v niektorých oblastiach pokročiť, napríklad pri integrácii utečencov na pracovnom trhu.

Poznamenala pritom okrem iného, ​​že terorizmus nie je problém, ktorý by do Nemecka prišiel s utečencami. Zároveň nie každý utečenec prichádza s dobrými úmyslami, a preto je potrebné ďalej pracovať na bezpečnosti spolkovej republiky.

Merkelová zdôraznila, že spolková republika, do ktorej vlani prišlo 1,1 milióna utečencov, toho už pri integrácii utečencov veľa zvládla – ponúka im jazykové aj integračné kurzy, zrýchlila azylové procesy a zmenila niektoré zákony. Nedostatky vidí napríklad pri vracaní utečencov, ktorí nemajú nárok v Nemecku zostať, do krajín ich pôvodu.

Zmena k dnešnej dobe patrí, vyjadrila tiež svoje presvedčenie Merkelová. Nemecko zostane Nemeckom, myslí si. Zdôraznila pritom hodnoty ako sloboda, spravodlivosť a solidarita.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #AfD #dohoda EÚ-Turecko