Do pašovania migrantov do Talianska sú zapletení aj ukrajinskí námorníci

Prevádzačské bandy v Taliansku si najímajú ukrajinských námorníkov, aby do Európy prevážali migrantov. S odvolaním sa na taliansku políciu o tom informovala agentúra Reuters, ako aj ruská tlačová agentúra TASS.

08.09.2016 10:40
debata (13)

Od začiatku roku 2015 talianske úrady zadržali 65 osôb z Ukrajiny, ktoré sú podozrivé zo spoluúčasti na organizovaní ilegálnej migrácie.

Podľa talianskej polície si zločinecké gangy v Taliansku čoraz častejšie najímajú ukrajinských námorníkov, aby do Európy dopravili dobre situovaných migrantov, pričom na plavbu sa využívajú komfortné jachty, spresnil Reuters.

Jedna takáto plavba stojí 6 000–8 000 dolárov na osobu, čo je približne štvornásobok sumy požadovanej za prepravu ilegálnych migrantov doteraz známym spôsobom – na preplnených plavidlách, ktoré sú často pochybnej kvality.

Zdroje talianskej polície spresnili, že trend, keď sa ukrajinskí námorníci dajú nahovoriť na ilegálnu činnosť, má stúpajúcu tendenciu. Príčinou je ekonomická a sociálna situácia na Ukrajine, kde od roku 2014 trvá vojenský konflikt v oblasti Donbasu, či snaha týchto Ukrajincov získať financie na to, aby sa mohli usadiť v cudzine.

Talianska polícia v stredu zároveň informovala o najnovšom zo série týchto prípadov, keď uplynulý pondelok večer talianska pobrežná stráž pri pobreží Apúlie zadržala jachtu plaviacu sa pod tureckou vlajkou.

Na jej palube bolo 50 občanov Pakistanu snažiacich sa nelegálne preplaviť cez Turecko do Talianska. Plavidlo kormidlovali dvaja profesionálni námorníci z Ukrajiny vo veku 21 a 25 rokov, ktorých talianska polícia následne zadržala.

V rámci súčasnej migračnej krízy – najväčšej od druhej svetovej vojny – patrí Taliansko k tým krajinám, ktoré sú najviac vystavené náporu ilegálnych migrantov. Len tento rok sa na jeho pobreží vylodilo viac ako 93 000 ľudí. Väčšina z nich pochádza zo severnej Afriky. Podľa štatistík OSN riskantnú plavbu na vratkých člnoch neprežije jeden zo 42 migrantov,

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #utečenci #Ukrajina #pašeráci ľudí #migračná kríza