KĽDR vykonala piatu jadrovú skúšku, doteraz najsilnejšiu

Severokórejský režim v piatok vykonal svoju piatu jadrovú skúšku, ktorá bola silnejšia ako predchádzajúce výbuchy. Uviedli to úrady niekoľkých krajín v reakcii na silné zemetrasenie, ktoré bolo hlásené z oblasti, kde KĽDR v minulosti testovala jadrové zbrane. Juhokórejská prezidentka test odsúdila ako porušenie rezolúcie OSN.

09.09.2016 07:15 , aktualizované: 11:31
test, Severná Kórea, jadrová skúška Foto:
V severnom Texase došlo k mohutnému výbuchu plynovodu.
debata (29)

Severná Kórea uskutočnila svoj piaty jadrový test. Tamojšia štátna televízia informovala, že armáda uskutočnila úspešný pokusný výbuch jadrovej hlavice, ktorý bol odpoveďou na nepriateľské postoje Spojených štátov. Podľa zahraničných expertov ide o zatiaľ najsilnejšiu jadrovú skúšku, ktorá dosiahla takmer dvojnásobku intenzity zatiaľ posledného pokusu z tohtoročného januára. Juhokórejská prezidentka test odsúdila ako čin „fanatickej nezodpovednosti“.

„Naši atómoví vedci vykonali pokusný výbuch novovyrobenej jadrovej hlavice na mieste jadrových skúšok na severe krajiny,“ oznámil podľa agentúry AFP moderátor štátnej televízie.

Účelom skúšky bolo podľa televízie, ktorá prezentuje názory vodcu krajiny Kim Čong-una, vyskúšať a overiť si vlastnosti novej hlavice. Tá sa má používať na balistických strelách.

Skúška vraj dokázala, že krajina je pripravená odpovedať na provokácie zo strany nepriateľov vrátane USA.

Severná Kórea sa pochválila technologicky prevratnou jadrovou skúškou v situácii, keď Pchjongjang čelí ako tvrdým medzinárodným sankciám, tak dlhodobému diplomatickému tlaku na obmedzenie svojich jadrových ambícií, poznamenala agentúra AP. Podľa nej sa dá vo svetových metropolách očakávať nárast obáv, že sa Pchjongjang posunul o ďalší krok k cieľu vyzbrojiť sa jadrovou raketou schopnou zasiahnuť územie Spojených štátov.

Severná Kórea, vedená treťou generáciou diktátorov, chráni svoj jadrový program ako prísne strážené štátne tajomstvo. Tvrdenie o dosiahnutom pokroku, potvrdenom testom, ale nebolo možné nezávisle overiť. Tajnosti halí odpoveď na kľúčovú otázku: Ako ďaleko sa Severná Kórea dostala v neustálej snahe zmenšiť svoje jadrové hlavice tak, aby mohli byť použité na raketách dlhého doletu.

Severná Kórea tvrdí, že pri teste nedošlo k žiadnemu úniku rádioaktivity, skúška sa ale odohrala v odľahlej oblasti.

Čínske štátne médiá oznámili, že národná agentúra pre ochranu životného prostredia monitoruje radiáciu. Japonské lietadla začali sa zberom vzoriek z ovzdušia a tiež úrady v Tokiu testujú vzorky vody a úroveň radiácie.

Množstvo energie uvoľnenej pri výbuchu zodpovedalo podľa nemenovaného činiteľa z juhokórejského ministerstva obrany približne desiatim kilotonám, zatiaľ čo pri zatiaľ poslednej januárovej skúške hovoril Soul o šiestich.

Obyvatelia severokórejského hlavného mesta si test pochvaľovali. „Je to naozaj skvelá správa,“ povedal štyridsaťdvaročný Rim Čong-su. „Teraz som plný dôvery, že keď nepriatelia vykonajú sebamenšiu provokáciu, podnikneme protiútok a určite vyhráme,“ dodal. Tridsaťročný Kim Sun-njo usúdil, že správa určite ochromí „amerických imperialistov.“

EÚ vyzvala Pchjongjang, aby dodržiaval svoje medzinárodné záväzky

Severokórejský jadrový test je podľa šéfky diplomacie EÚ Federik& Mogheriniovej vážnou hrozbou pre mier a bezpečnosť celého regiónu, ale aj v širšom ohľade. Mogheriniová vo vyhlásení pre médiá zdôraznila, že KĽDR musí dodržať svoje medzinárodné záväzky, vzdať sa jadrových zbraní a overiteľným spôsobom úplne ukončiť svoje súčasné nukleárne programy.

Európska únia čaká, že k veci jasný a efektívny postoj zaujme Bezpečnostná rada OSN. Svoj postup chce s jej závermi úzko koordinovať.

„Cesta, ktorou sa KĽDR musia vydať je jasná a nemá alternatívu,“ poznamenala Mogheriniová. Pchjongjang vyzvala, aby ukončil svoje „nelegálne a extrémne nebezpečné konanie“ a angažoval sa vo dôveryhodnom a zmysluplnom dialógu s medzinárodným spoločenstvom v rámci šesťstranných rozhovorov.

Lavrov a Kerry vyjadrili znepokojenie

Moskva je podľa šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova silne znepokojená jadrovou skúškou, ktorú vykonala Severná Kórea. Súčasne zdôraznil, že KĽDR musí plniť rezolúcie BR OSN a že Pchjongjang musí v tomto zmysle dostať „veľmi silné posolstvo“.

Lavrovov náprotivok na rokovaniach v Ženeve, americký minister zahraničia John Kerry uviedol, že všetci sú správou o jadrovom teste znepokojení a že o počínaní Severnej Kórey sa bude rokovať v OSN.

„Je jasné, že Japonsko a Južná Kórea sú vážne znepokojené, pretože sú to susedné krajiny (KĽDR), ale dá sa povedať, že toto znepokojenie zdieľa Čína, Rusko i USA,“ povedal Kerry na úvod schôdzky s Lavrovom. „Budeme sa ale ešte snažiť zistiť a pochopiť, čo sa presne stalo,“ dodal bez toho, aby označil dnešné podujatie za jadrový test.

Svet jadrový test tvrdo odsúdil

Test už odsúdili vlády Južnej Kórey a Japonska, ktoré chcú žiadať sprísnenie sankcií voči severokórejskému režimu. Tvrdšie sankcie ďalej zhoršia už tak zlé vzťahy medzi Pchjongjangom a jeho susedmi. Severná Kórea už patrí ku krajinám najviac vystaveným sankciám, je ale otázkou, či sankcie fungujú, poznamenala AP.

Čína, považovaná za životne dôležitú ekonomickú tepnu a za jediného spojenca KĽDR, Severnú Kóreu za piaty jadrový test a za ignorovanie výhrad medzinárodného spoločenstva tvrdo kritizovala.

Pchjongjang chcel podľa juhokórejských expertov zrejme svetu ukázať, že silné medzinárodné sankcie po januárovom teste a skúške rakety ďalekého doletu ho neodradili od snahy postúpiť v jadrovom a raketovom programe. Pre zmysluplné sprísnenie sankcií vraj už nezostáva veľa priestoru.

Aj francúzsky prezident François Hollande skúšku „dôrazne odsúdil“ a vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby zareagovala na toto porušenie svojich rezolúcií. „Medzinárodné spoločenstvo sa musí zomknúť tvárou tvár tejto novej provokácii,“ apeloval.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) severokórejský test odsúdila ako „veľmi znepokojujúci a poľutovaniahodný“ aj ako zjavné porušenie mnohých rezolúcií BR OSN a „naprosté pohŕdanie opakovanými požiadavkami medzinárodného spoločenstva“. Šéf MAAE Jukija Amano tiež vyjadril pripravenosť pomôcť k zmierlivému vyriešeniu problému tým, že obnoví inšpekcie jadrových objektov v KĽDR, akonáhle sa na tom strany dohodnú.

Severná Kórea obhajuje svoj jadrový program ako kľúčový nástroj pre prežitie krajiny vzhľadom k nepriateľstvu Spojených štátov a Južnej Kórey.

Kórejský polostrov je stále technicky vo vojnovom stave, pretože konflikt z rokov 1950–1953 obe Kórey ukončili len prímerím. Spojené štáty majú viac ako 28 000 vojakov v Južnej Kórei ako záruku obrany pred akýmkoľvek severokórejským útokom. Ďalšie desiatky tisíc amerických vojakov sú v blízkom Japonsku.

Dlhší dolet rakiet na mobilných odpaľovacích zariadeniach zvyšuje schopnosť Severnej Kórey ohroziť týchto vojakov.

Obama hovoril s regionálnymi lídrami

Americký prezident Barack Obama kvôli severokórejskej jadrovej skúške telefonicky hovoril s japonským premiérom Šinzóom Abom a juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje. Biely dom oznámil, že Obama chce pokračovať v konzultáciách spojencov a partnerov, aby zabezpečil, že severokórejské provokácie narazia na „vážne dôsledky“. Počínanie Pchjongjangu odmietlo aj čínske ministerstvo zahraničia.

Kvôli testu sa podľa juhokórejskej diplomacie ešte v piatok na žiadosť Soulu, Tokia a Washingtonu mimoriadne zíde Bezpečnostná rada OSN. Rokovanie sa začne v newyorskom sídle OSN o 21:00 SELČ.

Obama v rozhovore s Abom uistil o odhodlaní Spojených štátov zaistiť bezpečnosť Japonska. „Naša pripravenosť zaisťovať bezpečnosť Japonska je neotrasiteľná,“ uviedol americký prezident. Abe zdôraznil, že medzinárodné spoločenstvo musí na provokácie KĽDR reagovať rozhodne. Obaja predstavitelia sa zhodli na nevyhnutnosti uvaliť na Severnú Kóreu nové sankcie.

Čínske ministerstvo zahraničia uviedlo, že Peking poslednú severokórejskú jadrovú skúšku ostro odmietol. Čína zároveň Pchjongjang vyzvala, aby ukončil všetky kroky, ktoré by viedli k eskalácii napätia. Čína sa podľa krátkeho vyhlásenia usiluje o odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova a je zástancom riešenia problémov na šesťstranných medzinárodných rokovaniach. Všetky strany vyzvala k umiernenosti.

Otras so silou 5,3 stupňa

Podľa americkej geologickej služby USGS mal otras silu 5,3 stupňa Richterovej škály. Množstvo energie uvoľnenej pri výbuchu zodpovedalo podľa agentúry Jonhap približne desiatich kiloton, zatiaľ čo pri zatiaľ poslednej januárovej skúške hovoril Soul o šiestich.

Podľa amerického analytika osloveného agentúrou Reuters zodpovedala vzhľadom na oznámenú silu otrasu energia uvoľnená pri predpokladanej explózii dokonca 20 až 30 kilotonám.

Juhokórejský prezidentský úrad zvolal mimoriadne zasadnutie bezpečnostnej rady štátu. Prezidentka Pak Kun-hje označila test za čin „fanatickej nezodpovednosti“ a priamu hrozbu pre medzinárodné spoločenstvo. Soul uviedol, že chce pre skúšku tlačiť na sprísnenie medzinárodných sankcií proti svojmu severnému susedovi.

Prezidentka o udalosti telefonicky hovorila so svojím americkým náprotivkom Barackom Obamom, ktorý bol na ceste zo summitu v Laose. Obaja štátnici o severokórejskej jadrovej hrozbe rokovali tento týždeň práve na summite ASEAN, kde šéf Bieleho domu prisľúbil, že jeho krajina bude spolupracovať s OSN na ďalšom sprísnenie sankcií proti Pchjongjangu.

Hovorca Obamovej Národnej bezpečnostnej rady Ned Price médiám povedal, že Washington o seizmickej aktivite na severe polostrova vie a situáciu monitoruje.

Seizmická aktivita bola nameraná o 8:30 miestneho času (o 2:30 SELČ) a došlo k nej na povrchu zeme. Čína aj Japonsko začali meranie prípadnej zvýšenej radiácie v ovzduší.

Severná Kórea tento rok stupňovala frekvenciu skúšok svojich rakiet stredného a dlhšieho doletu schopných niesť jadrové hlavice. Pchjongjang opakovane slovne hrozil Soulu a Washingtonu odvetou za ich spoločné vojenské akcie na polostrove a za sankcie voči režimu. Severokórejský diktátor Kim Čong-un opakovane tvrdil, že sa krajina pripravuje na ďalší jadrový test.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #výbuch #KĽDR #jadrové zbrane