Sýria: Veliteľa bývalej odnože al-Kajdy zabili pri nálete

Vysokopostaveného vojenského veliteľa sýrskej militantnej skupiny Džabhat Fath aš-Šám, teda niekdajšieho Frontu an-Nusra, zabili pri leteckom útoku, ktorého terčom bolo stretnutie lídrov tejto bývalej odnože al-Kajdy v Sýrii. Správu o smrti veliteľa oznámila vo štvrtok skupina na svojom účte na Twitteri, uviedla svetová agentúra AP. A tlačovú agentúru Reuters o tom informovali dva povstalecké zdroje.

09.09.2016 07:43
debata (31)

Veliteľa, ktorý mal prezývku Abú Umar Sarákib, zabili v lokalite na vidieku v sýrskej provincii Aleppo, kde sa sunnitská militantná skupina podieľa na prebiehajúcich bojoch proti vojakom sýrskej armády a šiitským milíciám podporovaným Iránom. Zatiaľ nie je známe, ktorému štátu patrili útočiace lietadlá a kedy k náletom došlo.

Sarákib riadil vojenské operácie v Aleppe, zruinovanom vojnou.

Zdroj uviedol agentúre Reuters, že militanti sa stretli v tajnom úkryte v dedine Kafr Nájá v provincii Aleppo. Objavili sa tiež nepotvrdené správy, že zranení alebo usmrtení boli aj niekoľkí ďalší vysokopostavení predstavitelia skupiny Džabhat Fath aš-Šám.

Vplyvná sýrska odnož al-Káidy, Front an-Nusra, koncom júla oznámila, že ukončuje svoj vzťah s celosvetovou teroristickou sieťou založenou Usámom bin Ládinom, aby sa zbavila povesti, že útočí na sýrskych civilistov – z čoho ju obviňujú svetové veľmoci.

Front an-Nusra si chcel takto nakloniť Sýrčanov, ktorí mali dlho obavy z napojenia Frontu an-Nusra na al-Káidu a z prítomnosti zahraničných džihádistov v jeho radoch.

Washington však krok Frontu an-Nusra neocenil, naopak vyhlásil, že nezmenil svoj postoj k tejto militantnej skupine, ktorú zaraďuje medzi teroristické organizácie. Washington dodal, že odtrhnutie Frontu an-Nusra od al-Káidy je len kozmetická zmena a ide len o premenovanie, ktoré neznamená odklon od ideológie. Podľa USA sa skupina premenovala preto, aby nebola terčom náletov, ktoré podniká proti militantným skupinám koalícia vedená Spojenými štátmi, ale aj ruské a sýrske vládne lietadlá.

Moskva a Washington vedú diskusie o koordinovaní náletov proti militantom v Sýrii.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #al-Káida