Ankara chce od EÚ rýchlejšie prideľovanie finančnej pomoci

Ankara chce rýchlejšie prideľovanie finančnej pomoci, ktorú jej Európska únia sľúbila na riešenie migračnej krízy. Po rokovaní so šéfkou únijnej diplomacie Federikou Mogheriniovou a komisárom pre rozšírenie Johannesom Hahnom to v piatok na tlačovej konferencii povedal turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu. Zároveň uviedol, že Ankara chce konkrétne harmonogram pre zavedenie bezvízového styku.

09.09.2016 15:07
debata

Pomoc až za šesť miliárd eur a zrušenie víz pre Turkov pre cesty do EÚ sľúbil Brusel Ankare výmenou za pomoc so zvládaním migračnej krízy. Pôvodne dohodnutý termín pre bezvízový styk bol začiatok júla, ale ak Ankara splní 72 podmienok. Turecko tvrdí, že požiadavkám už vyhovelo. Bruselu sa nepáčia okrem iného turecké protiteroristické zákony či spolupráca súdov s úniovými štátmi a spolupráca s Europolom.

Komisár Hahn na tlačovej konferencii v Ankare uviedol, že verí v dohodu s Tureckom o bezvízovom styku. Načasovanie ale podľa neho závisí od Turecka. Mogheriniová v tejto súvislosti podľa médií tiež povedala, že EÚ bude v rokovaní o bezvízovom styku s Ankarou pokračovať.

Hahn sa vyjadril aj k otázke financií prisľúbených Ankare na pomoc pre tri milióny utečencov, ktorí žijú teraz v táboroch v Turecku. Podľa neho už bolo z celkových troch miliárd eur, ktoré sľúbila EÚ Ankare do konca budúceho roka, vyčlenených na projekty 2,2 miliardy. Do konca septembra majú byť podľa Hahna podpísané kontrakty v celkovej hodnote jednej miliardy eur.

Komisár Hahn tiež v Ankare povedal, že tento mesiac EÚ podpíše s tureckým ministerstvom školstva dohodu o poskytnutí 300 miliónov eur na pomoc so vzdelávaním pre deti utečencov v Turecku.

Zástupcovia EÚ v Ankare hovorili aj o vstupných rokovaniach Bruselu s Tureckom, ktoré sa vedú od roku 2005. Hahn a turecký minister pre európske záležitosti Ömer Çelik sa vyslovili za otvorenie 23. a 24. kapitoly rokovaní, ktoré sa týkajú okrem iného justície a ľudských práv. Podľa Hahna komisia začala s prípravami, ale rozhodnutie je na členských krajinách.

Od začatia rozhovorov o vstupe Turecka do EÚ v októbri 2005 bola uzavretá len jedna z celkom 35 kapitol, do ktorých je konanie podľa tematických okruhov rozdelené. Rozhovory boli dlho zamrznuté kvôli nedodržiavaniu slobody prejavu a porušovaniu ľudských práv v Turecku. Rokovania blokoval aj Cyprus, respektíve jeho grécka časť, ktorá považuje Ankaru za okupanta severnej časti cyperského ostrova. Výmenou za pomoc pri zvládaní migračnej krízy Brusel sľúbil Ankare aj oživenie vstupného procesu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #bezvízový režim