USA a Rusko sa dohodli na novom prímerí v Sýrii

Spojené štáty a Rusko dosiahli na piatkových rokovaniach v Ženeve prelomovú dohodu zameranú na zníženie násilia v Sýrii, ktorá povedie k mieru a politickému prechodu, čím sa skončí viac než päť rokov trvajúci ozbrojený konflikt v tejto blízkovýchodnej krajine.

10.09.2016 08:05 , aktualizované: 19:11
debata (103)

Americký minister zahraničných vecí John Kerry to povedal v noci na sobotu na spoločnej tlačovej besede s ruským kolegom Sergejom Lavrovom po skončení jednodňového maratónu rokovaní v švajčiarskej Ženeve, informovali svetové agentúry.

Kerry ďalej oznámil, že v súlade s týmto plánom nové celoštátne prímerie v Sýrii vstúpi do platnosti v pondelok 12. septembra so západom slnka. Táto dohoda, pokiaľ sa ju podarí implementovať, môže byť „bodom zvratu“ v sýrskom konflikte, dodal. Stanovený mierový plán bude podľa amerického top diplomata od oboch strán konfliktu požadovať, aby si „splnili svoje záväzky“.

Dosiahnutie spoločnej dohody o skončení bojov v Sýrii vzápätí potvrdil aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Dohovor môže podľa neho posilniť boj proti terorizmu a rozšíriť dodávky humanitárnej pomoci sýrskym civilistov. Bodom plynúcim z tejto dohody plánuje sýrsky prezident Bašár Asad vyhovieť, uistil.

Dohoda tiež stanovuje, že sýrska vláda nebude podnikať letecké bojové akcie v povstalcami kontrolovaných oblastiach, čo umožní prísun humanitárnej pomoci pre ľudí v núdzi, oznámil šéf ruskej diplomacie. Spojené štáty a Rusko si vytýčili konkrétne územia, na ktorých spustia spoločné ťaženie proti členom extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), dodal Lavrov.

Po dohode USA a Ruska hovoria opozičné skupiny o nádeji i pochybnostiach

Hlavná skupina zastrešujúca sýrske opozičné frakcie vyjadrila nádej, že nová americko-ruská dohoda zameraná na obmedzenie násilia a oživenie mierového procesu v Sýrii bude dodržiavaná, aby sa zmiernilo utrpenie civilistov.

Hovorkyňa Najvyššieho rokovacieho výboru (HNC) Basma Kudmáníová pre agentúru AP povedala, že Rusko by malo vyvíjať tlak na vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada s cieľom dosiahnuť, aby zachovávala prímerie na základe plánu oznámeného v noci na sobotu.

USA a Rusko oznámili dohodu, podľa ktorej by v Sýrii malo v pondelok večer (12. septembra) začať platiť celoštátne prímerie. Týždeň na to by nasledovala nová vojenská spolupráca Washingtonu a Moskvy pri boji proti militantným skupinám v Sýrii, ako aj zavedenie obmedzení týkajúcich sa operácií Asadových síl. Zámerom dohody je tiež zvýšiť prísun naliehavo potrebnej humanitárnej pomoci.

Opozičná Sýrska národná koalícia vyjadrila pochybnosti o tomto pláne. „Musíme počkať a uvidíme, či režim a jeho spojenci vrátane Rusov budú toto prímerie dodržiavať,“ povedal člen koalície Samír al-Našar pre agentúru DPA. „Táto dohoda prejde skúškou, pretože my vzhľadom na predošlé skúsenosti s prímeriami režimu a jeho spojencom neveríme.“

Povstalci zo Slobodnej sýrskej armády (FSA) tvrdia, že nádeje na úspech americko-ruskej dohody sú len malé, pretože podľa nich ju Damask a Moskva nebudú dodržiavať. Fáris al-Bajúš, šéf jednej zo skupín FSA nazvanej Severná divízia, podľa agentúry Reuters zdôraznil, že Rusko ani sýrska vláda posledné prímerie nedodržiavali a pravdepodobnosť, že nová dohoda bude úspešná, je rovnako ako pri dosiaľ poslednej dohode.

Hovorca povstaleckej skupiny Brigády Núra ad-Dína Zengího, kapitán Abd as-Salám Abd ar-Razzák, vyhlásil, že dohoda len poskytne sýrskej armáde príležitosť na preskupenie síl a privedenie ďalších Iránom podporovaných milícií do oblasti hlavných bojov v Aleppe.

Damask sa k dohode zatiaľ oficiálne nevyjadril. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý dohodu oznámil s americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym v Ženeve, však uistil, že Asad plánuje jej bodom vyhovieť.

EÚ a Turecko privítali sýrsku dohodu; Mogheriniová chce plán na politickú zmenu

Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová privítala dohodu o prímerí v Sýrii, ktorú oznámilo Rusko a Spojené štáty. Zároveň vyzvala OSN, aby pripravila plán rokovaní o politickej zmene v Sýrii.

Washington a Moskva oznámili prelomovú dohodu, ktorá obnovuje sýrsky mierový proces. Jej súčasťou je celosýrske prímerie, ktoré začne platiť v pondelok 12. septembra po západe slnka, a lepší prísun humanitárnej pomoci, ako aj spoločné útoky proti zakázaným militantným islamistickým skupinám.

„Dohodu… veľmi vítame. Všetky strany konfliktu, teda okrem skupín označených Bezpečnostnou radou OSN za teroristické organizácie, musia teraz zabezpečiť efektívne uplatňovanie dohody,“ uviedla Mogheriniová, ktorú dnes citovala tlačová agentúra Reuters.

Šéfka diplomacie EÚ takisto vo vyhlásení dodala, že EÚ sa pripája k ostatným krajinám a inštitúciám „vyzývajúcim OSN, aby pripravila návrh na prechod politickej moci“, ktorý bude slúžiť ako východiskový bod pre oživenie vnútrosýrskych rozhovorov".

Turecko takisto privítalo americko-ruskú dohodu o celoštátnom prímerí v Sýrii a pripravuje sa už na poskytovanie humanitárnej pomoci do severosýrskeho mesta Aleppo, a to spoločne s OSN. Uviedlo to dnes v oznámení turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Turecko, ktoré pred dva a pol týždňom podniklo svoje prvé veľké vojenské operácie na území Sýrie, oznámilo, že zastavenie bojov a poskytovanie pomoci Aleppu aj jeho okoliu sú obzvlášť dôležité. Ankara zdôraznila, že bude podporovať snahy zamerané na udržanie prímeria a na premenu dohody na dlhodobejšie politické riešenie v Sýrii.

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson dnes vyzval Rusko, aby využilo všetok svoj vplyv a zabezpečilo, že sýrska vláda bude plniť svoje povinnosti vyplývajúce z diplomatickej dohody, dosiahnutej Moskvou a Washingtonom.

„Je životne dôležité, aby režim v Damasku teraz plnil svoje záväzky, a vyzývam Rusko, aby využilo všetok svoj vplyv a zabezpečilo, že sa to stane. Bude posudzované len podľa činov,“ uviedol podľa agentúry Reuters Johnson vo vyhlásení.

Sýrska vláda schválila dohodu USA a Ruska

Sýrska vláda v Damasku schválila dohodu Spojených štátov a Ruska, ktorá zahŕňa aj zastavenie nepriateľských akcií v Sýrii. Oznámila to sýrska štátna tlačová agentúra SANA. „Celá dohoda bola dosiahnutá s plným vedomím sýrskej vlády, ktorá dohodu už schválila,“ uviedla agentúra SANA s odvolaním sa na dobre informované zdroje, ktoré však nemenovala.

USA podporujú opozičné sily v boji proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a jeho režimu. Hlavná organizácia zastrešujúca sýrsku politickú opozíciu, nazývaná Najvyšší rokovací výbor (HNC), oznámila, že ešte nedostala kópiu mierovej dohody medzi USA a Ruskom a reagovať bude až po konzultáciách so svojimi jednotlivými členmi. Niektorí z nich pritom už vyjadrili skepsu, či bude dohoda úspešná. Informovala o tom svetová agentúra Reuters.

Hovorkyňa HNC so sídlom v saudskoarabskom Rijáde dnes už skôr povedala, že vítajú každú dohodu, ktorá ušetrí životy civilistov, a zároveň vyjadrila pochybnosti, či bude Moskva vyvíjať tlak na svojho spojenca Damask, aby zastavil bezhlavé bombardovanie.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #prímerie