Etnicky rozpoltený Cyprus bude rozdeľovať aj čas

Odštiepení cyperskí Turci sa rozhodli prijať návrh Turecka neposunúť hodiny o hodinu späť v októbri, keď sa skončí obdobie letného času. Znamená to, že etnicky rozdelený Cyprus bude mať časť roka aj dve odlišné časové pásma, informovala v noci na sobotu agentúra AP.

10.09.2016 08:16
debata (5)

Cyperský prezident Nicos Anastasiades toto rozhodnutie odsúdil, tvrdiac, že to vysiela do sveta nedobrý odkaz v čase, keď sa obe strany – cyperskí Gréci a cyperskí Turci – nachádzajú uprostred náročných rokovaní ohľadom znovuzjednotenia tohto ostrovného štátu ležiaceho v Stredozemnom mo­ri.

Podľa prezidenta podobné kroky naznačujú, že vyjednávania sú zamerané na získanie „kúsku Turecka“ do budúceho federatívneho Cypru. Cyprus, ktorý uplatňuje letný čas, sa rozdelil v roku 1974, keď po prevrate cyperských Grékov, ktorí chceli ostrov spojiť s Gréckom, sem Turecko vyslalo svoje sily.

Ankara sa vo štvrtok rozhodla, že nebude ďalej uplatňovať letný čas a 30. októbra nevráti čas o hodinu dozadu. Tento krok teraz prijali aj cyperskí Turci. Severocyperskú tureckú republiku však uznáva iba samotné Turecko. Republika je preto ekonomicky, vojensky a politicky závislá od Turecka.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #Turecko #letný čas