Obama pred výročím útokov vyzdvihol hodnoty Američanov

Prezident USA Barack Obama vyzdvihol v sobotu hodnoty a húževnatosť, ktoré podľa neho charakterizujú i posilňujú Američanov, keď vzdal poctu takmer 3000 obetiam teroristických útokov z 11. septembra 2001, ako aj odvahe tých, čo prežili či zasahovali na mieste, a práci mnohých ďalších, ktorí sa odvtedy usilovali udržať krajinu v bezpečí.

10.09.2016 18:09
Obama, čína, g20 Foto: ,
Prezident USA Barack Obama.
debata (116)

Obama vo svojom týždňovom rozhlasovom a internetovom príhovore uviedol, že počas rokov od týchto útokov sa mnoho zmenilo, je však dôležité pamätať na to, čo ostalo rovnaké. „Základné hodnoty, ktoré nás definujú ako Američanov. Nezdolnosť, ktorá nás udržiava,“ povedal Obama deň pred 15. výročím útokov.

Cieľom teroristov je podľa neho zastrašiť Američanov a priviesť ich takto k zmene ich spôsobu života. Zdôraznil však: „Američania sa nikdy nepoddajú strachu.“ „Stále sme Amerikou hrdinov, ktorí idú v ústrety nebezpečenstvu, bežných ľudí, ktorí zneškodnili únoscov, rodín, ktoré premenili svoju bolesť na nádej,“ vyhlásil Obama.

Vo vystúpení poukázal na to, že teroristická hrozba sa od 11. septembra 2001 vyvinula, „ako sme to tak tragicky videli od Bostonu po Chattanoogu, od San Bernardina po Orlando“, teda mestách, kde došlo k streleckým útokom spojeným s terorizmom, ktoré vyvolali značnú pozornosť.

Šéf Bieleho domu prisľúbil, že Spojené štáty ostanú neoblomné voči terorizmu zo strany skupín ako al-Kajdá a Islamský štát.

Obama si pripomenie nedeľňajšie výročie minútou ticha v súkromí v Bielom dome v čase, keď jedno z lietadiel použitých pri útokoch vrazilo do severnej výškovej budovy newyorského Svetového obchodného centra. Neskôr vystúpi s príhovorom na spomienkovej ceremónii v Pentagóne.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #11. september