Clintonová sa ospravedlnila za svoje slová o 'znôške úbožiakov'

Demokratická kandidátka na prezidentku USA Hillary Clintonová vyjadrila v sobotu ľútosť nad tým, že označila polovicu stúpencov svojho republikánskeho protikandidáta Donalda Trumpa za "znôšku úbožiakov".

11.09.2016 08:23
Clntonová Foto: ,
Demokratická kandidátka na úrad prezidenta Spojených štátov Hillary Clintonová.
debata (37)

V ospravedlnení uviedla, že „mnohí z Trumpových stúpencov sú tvrdo pracujúci Američania, ktorí jednoducho nemajú pocit, že by ekonomika alebo náš politický systém pracovali pre nich“. Vysvetlila, že v piatok v New Yorku svojimi slovami „neospravedlniteľne generalizovala“ a dodala, že „to nikdy nie je dobre“.

Clintonová zdôraznila, že ľutuje iba polovice svojho vyjadrenia. Podľa nej je „naozaj odsúdeniahodné“, že sa Trump spája s ľuďmi z alternatívneho segmentu pravicového hnutia „Alt-Right Movement“ a že „David Duke a ďalší bieli šovinisti ho považujú za zástancu svojich hodnôt“, citovala ju tlačová agentúra AP.

Šéf celoštátneho výboru Republikánskej strany, Reince Priebus, označil Clintonovej slová za „urážku“ voličov. Povedal, že nimi preukázala „svoje otvorené opovrhovanie obyčajnými ľuďmi“.

Mike Pence, ktorý kandiduje na viceprezidenta Trumpa, v sobotu zdôraznil, že republikánski voliči „nie sú žiadna znôška“ a dodal, že sú to „členovia všetkých tried v tejto krajine, ktorí vedia, že dokážeme urobiť Ameriku opäť veľkou“."

Clintonová v piatok v New Yorku podľa agentúry AP dodala, že Trumpovi stúpenci sú „rasisti, sexisti, homofóbovia, xenofóbovia, islamofóbovia – čokoľvek, čo vás napadne.“

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby