Čína a Rusko začnú vojenské cvičenia v Juhočínskom mori

Ozbrojené sily Číny a Ruska sa zúčastnia na spoločných námorných cvičeniach v Juhočínskom mori. Začnú sa v pondelok a južne od pobrežia provincie Kuang-tung budú trvať osem dní, oznámili v nedeľu čínske námorné sily.

11.09.2016 13:18
debata (31)

Cvičenia prichádzajú v čase zvýšeného napätia v sporných vodách po júlovom rozhodnutí arbitrážneho súdu v Haagu, podľa ktorého Čína nemá historické práva na Juhočínske more, pričom tam ničí životné prostredie. Peking odmietol verdikt i účasť na pojednávaniach, pripomína v správe agentúra Reuters.

Čínsko-ruské manévre budú zahŕňať okrem iného nácvik obranných, záchranných a protiponorkových operácií či dobytia ostrova. Zúčastnia sa na nich hladinové lode, ponorky, lietadlá, vrtuľníky i námorná pechota, uviedlo čínske vojenské námorníctvo.

Peking ohlásil plán na podľa svojho vyjadrenia „rutinné“ námorné cvičenia v júli s tým, že budú zamerané na posilnenie spolupráce a nie proti nejakej inej krajine. Vlani už Čína uskutočnila spoločné manévre s Ruskom v Japonskom mori a v Stredozemnom mo­ri.

Čína si nárokuje väčšinu Juhočínskeho mora, cez ktoré prechádza významná obchodná trasa. Na sporné oblasti si robia nároky aj Brunej, Malajzia, Filipíny, Taiwan a Vietnam. Rusko dôrazne podporuje stanovisko Číny v prípade sťažnosti, ktorú rozhodcovskému súdu predložili Filipíny.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #juhočínske more