V Ženeve bola pizza, vodka aj dohoda, na mier sa čaká

USA a Rusko urobili v Sýrii ďalší "prvý krok". Teoreticky je teda všetko pripravené. Spojené štáty a Rusko sa dohodli na novom prímerí v Sýrii. Má platiť od pondelka po západe slnka. Teda v prvý deň moslimského Veľkého sviatku (Íd al-Adhá). Aspoň tak to v sobotu v ženevskom hoteli President Wilson oznámil šéf diplomacie USA John Kerry a potvrdil to aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov po rekordných 14 hodinách rokovania. Tie predchádzajúce 15. júla v Moskve trvali "iba" šesť hodín.

12.09.2016 07:45
John Kerry, Sergei Lavrov Foto: ,
Šéf diplomacie USA John Kerry (vľavo) a ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa dohodli na novom prímerí v Sýrii.
debata (6)

„Naši priatelia potrebovali päť hodín na to, aby sa dohodli s Washingtonom. Bolo to potrebné. Prepáčte, ale nemohli sme s tým nič robiť," vysvetľoval v prestávke rokovacieho maratónu Lavrov a zároveň novinárom čakajúcim na výsledok priniesol niekoľko škatúľ s pizzou. Prítomní reagovali potleskom, ktorý prerušil jeden z novinárov otázkou: „A vodka je kde?" Čoskoro sa ruský minister vrátil aj s taškou, v ktorej boli dve fľaše vodky. „Pizza je od americkej delegácie a vodka od našej," dodal s úsmevom Lavrov.

Zapíjať úspech by však bolo predčasné. Iba niekoľko hodín po oznámení o dosiahnutí dohody, s ktorou už súhlasil Damask aj liberálna opozícia, opäť zomierali ľudia. Podľa neoverených informácií niektorých svetových agentúr viac ako 90 obetí si vyžiadali letecké útoky v provinciách Aleppo a Idlíb. Päťročná občianska vojna v Sýrii tak pokračovala aj cez víkend. Podľa svedkov útočili ruské lietadlá. Informovalo o tom nespoľahlivé Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne. Spomínané zaručene nezaručené svedectvo sa objavilo napriek tomu, že letecké údery sa vykonávajú z veľkých vzdialenosti od cieľa na základe spravodajských informácií. Niektorí svedkovia však spomínali aj tzv. barelové bomby zvrhnuté z vrtuľníkov.

Kľúčom je dodržiavanie záväzkov

Jedným z piatich bodov dokumentu, okrem zastavenia leteckých náletov, je aj stiahnutie jednotiek z dopravnej tepny Castello smerujúcej od strategického mesta Aleppo. Vznikne tak demilitarizované pásmo, ktoré umožní poskytnúť všestrannú humanitárnu pomoc tisícom jeho obyvateľov, ktorí sa stali rukojemníkmi teroristov z Islamského štátu. Zóna podľa šéfa diplomacie USA Kerryho „otvára brilantnú budúcnosť pre sýrsko-sýrsky dialóg".

„Dohoda, pokiaľ sa ju podarí implementovať, môže byť bodom zvratu v sýrskom konflikte. Bude to však vyžadovať od oboch hlavných zainteresovaných strán, aby si splnili svoje záväzky," pripomenul o. i. John Kerry. Spoločne so Sergejom Lavrovom informovali, že s plnením záväzkov súhlasia v Damasku a rovnako aj tzv. umiernená opozícia.

„Prímerie má šancu a opozícia, ktorá podpísala aj predchádzajúcu dohodu o zastavení paľby, môže ho dodržať aj teraz," povedala pre ruskú agentúru TASS Basma Kodmanivová, hovorkyňa opozičného výboru povereného rokovaniami. Britská BBC však upozorňuje, že veľa bude závisieť od USA a Ruska. Konkrétne od Washingtonu, či sa mu podarí prinútiť opozičné skupiny dištancovať sa od extrémistov a v prípade Moskvy zase, či sa jej podarí udržať „na uzde" vládne jednotky.

Časovaná bomba – právo na sebaobranu

Podľa odborníka na Blízky a Stredný východ Jevgenija Satanovského, hlavnou otázkou ostáva, či budú oba spomínané subjekty „poslúchať veľkých chlapcov".

„Musíme počkať aspoň niekoľko mesiacov na to, ako sa bude dariť plniť záväzky. Kerry a Lavrov sa zhodli iba na budúcnosti Sýrie. A práve v Sýrii ich musia plniť. Zatiaľ čo Moskva má vplyv na Damask, ako to potvrdila prinajmenšom situácia v súvislosti s likvidáciou jeho chemických zbraní, je otázkou, či USA majú priamy vplyv na všetkých tých banditov z teroristických skupín, na miestnych šejkov podporovaných Katarom a Tureckom," netají obavy Satanovskij s tým, že „napokon aj Kyjev podpísal dohody z Minska a neponáhľa sa ich plniť".

Časovanou bombou môže byť však bod dohody, podľa ktorého stále platí právo na sebaobranu, ktoré možno účelovo zneužiť. „Dodržujte záväzky z rusko-americkej dohody, ktorá však obsahuje aj právo na sebaobranu v prípade útokov zo strany sýrskej armády alebo Ruska," inštruoval už sýrsku opozíciu Michael Ratna, americký diplomat poverený Washingtonom riešením sýrskeho konfliktu.

Dohody o Sýrii

Február 2012 – Sýrska vláda kategoricky odmietla plán Ligy arabských štátov, ktorý vyzýval na spoločnú mierovú misiu arabských krajín a OSN.
Jún 2012 – január 2014 – január 2016 – Tri mierové ženevské konferencie pod záštitou OSN sa skončili bez výsledku.
September 2013 – Ministri Kerry a Lavrov sa dohodli na zničení alebo vývoze sýrskych zásob chemických zbraní.
Február 2016 – Svetoví lídri sa v Mníchove dohodli na zastavení bojových operácií na celom sýrskom území. O spoločných americko-ruských operáciách nepadlo ani slovo. Prímerie trvá veľmi krátko. Prezident Bašár Asad sľubuje opätovne dostať pod kontrolou celú krajinu.
Marec 2016 – Prezident Vladimir Putin ohlasuje splnenie cieľov v Sýrii a prikazuje stiahnuť väčšiu časť ruských vojenských síl zo Sýrie. Rusko pokračuje v leteckých útokoch proti teroristickým skupinám.
September 2016 – Spojené štáty a Rusko dosiahli na rokovaniach v Ženeve prelomovú dohodu zameranú na zníženie násilia v Sýrii. Dokument obsahuje päť bodov vrátane vytvorenia demilitarizovaného pásma a od tzv. umiernenej opozície prísne dištancovanie sa od islamských teroristických zoskupení, ako je Islamský štát alebo Front an Nusrá.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #prímerie