Hillary Clintonová má zápal pľúc, Trump jej želá skoré uzdravenie

Americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová má zápal pľúc, oznámila to jej lekárka, informovala tlačová agentúra AP. Clintonová dostala antibiotiká a dr. Lisa Bardacková jej kázala oddychovať a upraviť si predvolebný program.

12.09.2016 08:33 , aktualizované: 14:17
Hillary Clintonová Foto:
Americká demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová.
debata (52)

Doktorka Bardacková vo vyhlásení uviedla, že Clintonová sa „pekne zotavuje“ po tom, ako v nedeľu pre nevoľnosť predčasne odišla zo spomienkového obradu, ktorý sa konal pri Svetovom obchodnom centre v New Yorku pri príležitosti výročia teroristických útokov z 11. septembra 2001. Videozáznam urobený náhodným svedkom ukázal, že pred nastúpením do auta strácala rovnováhu a museli ju podopierať.

Hillary Clintonová mala problémy s rovnováhou.

Lekárka povedala, že Clintonovú trápil kašeľ súvisiaci s alergiami a pri následnej kontrole jej zistila pneumóniu. Na spomienkovom obrade v New Yorku sa podľa lekárky prehriala a bola dehydrovaná.

Senátor Chuck Schumer vyhlásil, že sa s Clintonovou na slávnosti pred jej odchodom „chvíľu rozprával“, vymieňali si svoje spomienky na tragické útoky a zdala sa mu byť v poriadku. „Bolo tam veľmi horúco, ale zdala sa mi byť v poriadku a odišla z vlastnej vôle,“ dodal.

Clintonová odišla do domu svojej dcéry Chelsey, ktorý bol neďaleko a keď odtiaľ neskôr odchádzala, povedala reportérom, že sa cíti oveľa lepšie.

Médiá pozorne sledujú Clintonovej zdravotný stav v súvislosti s tvrdeniami podporovateľov jej súpera, republikána Donalda Trumpa, podľa ktorých je po zdravotnej stránke nespôsobilá vykonávať prezidentský úrad. Poukazujú pritom na možné následky otrasu mozgu, ktorý utrpela, keď v decembri 2012 omdlela. Clintonovej lekárka však ubezpečila, že sa po tomto úraze úplne zotavila.

Zrušila návštevu Kalifornie a šou Ellen DeGeneres

Americká prezidentská kandidátka zrušila plánovanú návštevu Kalifornie, ktorú mala uskutočniť v pondelok a v utorok, a nahrávku v talkšou Ellen DeGeneres. Oznámili to svetové agentúry AP a DPA.

Podľa novín New York Times jej predvolebný štáb informoval, že cestu zrušila, pretože má od piatka zápal pľúc. Na sociálnych sieťach sa po spomienkovej akcii, z ktorého predčasne odišla, objavil videozáznam, z ktorého vidno, že sa potkýnala a museli ju pridržiavať traja ľudia, kým nastúpila do auta.

Clintonovej lekárka, Lisa Bardacková, o niekoľko hodín nato vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že bývalej prvej dáme diagnostikovala už v piatok zápal pľúc, dala jej antibiotiká a odporučila jej oddychovať.

Šesťdesiatosemročná Clintonová ani jej 70-ročný republikánsky prezidentský protikandidát Donald Trump nezverejnili svoje oficiálne lekárske záznamy, dodala tlačová agentúra DPA.

Reuters: Obavy o zdravie Clintonovej sú teraz nevyhnutné

Obavy o zdravie demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej sú teraz nevyhnutné a výroky Donalda Trumpa o jej chabej fyzickej kondícii už nemožno zmiesť zo stola. Napísala to agentúra Reuters v komentári k nedeľnej zdravotnej indispozícii bývalej ministerky zahraničia pri pietnej spomienke na obete teroristického útoku na newyorskom Manhattane. Trump svoje súperke zaželal skoré uzdravenie.

Republikánsky kandidát Trump, ktorý v minulosti rád upozorňoval na údajné zdravotné problémy svoje súperky, v rozhovore pre televíziu Fox News zaželal Clintonovej skoré uzdravenie. „Dúfam, že sa dá dohromady, vráti sa do kampane a uvidíme ju v predvolebných televíznych debatách,“ vyhlásil newyorský miliardár. Prvá debata kandidátov sa uskutoční 26. septembra.

Na otázku moderátora, či má byť zdravie témou volebnej kampane, Trump odpovedal kladne. „Minulý týždeň som sám absolvoval prehliadku a akonáhle dostanem výsledky, zverejním veľmi, veľmi podrobné údaje,“ sľúbil republikánsky kandidát.

Nedeľná epizóda dodá argumenty tým, ktorí opakovane upozorňujú na chabú telesnú schránku šesťdesiatosem­ročnej bývalej prvej dámy, súdi Reuters. Zosilnejú tiež hlasy volajúce po tom, aby obaja kandidáti zverejnili detailné informácie o svojom zdravotnom stave. Zatiaľ verejnosť informovali veľmi všeobecne; podľa júlovej lekárskej správy sa Clintonová teší „skvelému zdraviu“.

Volebná kampaň je v USA mimoriadne náročná, kandidáti sa zle stravujú, málo spia a sú vystavení stresom. Donald Trump sa netají svojou náklonnosťou k rýchlemu stravovaniu, zverejnil dokonca fotografie, ako si vo svojom lietadle pochutnáva na vyprážanom kurčati, hamburgeri a hranolčekoch.

Trump podľa CNN zakázal svojmu štábu vyjadrovať sa k zdraviu Clintonovej

Prezidentský kandidát Republikánskej strany Donald Trump zakázal členom svojho predvolebného štábu, aby na verejnosti vystupovali s negatívnymi komentármi k zhoršeniu zdravotného stavu jeho demokratickej protikandidátky Hillary Clintonovej. Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN.

Trump, ktorý počas predvolebnej kampane pomerne často u Clintonovej poukazoval na nedostatok morálnej a fyzickej vytrvalosti nutnej pre výkon funkcie prezidenta USA, sa k najnovšiemu prípadu, keď ju postihla nevoľnosť, prekvapujúco nevyjadril, a to ani na sociálnych sieťach, podotkla CNN.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #zápal pľúc #Hilary Clintonová