Čína a Rusko začali námorné cvičenie v Juhočínskom mori

Čínske a ruské námorníctvo v pondelok začali osemdňové spoločné vojenské cvičenie v oblasti Juhočínskeho mora, ktoré je predmetom vlečúcich teritoriálnych sporov medzi Čínou a radom ďalších ázijských krajín. Podľa agentúry AP sú manévre dôkazom stupňujúcej sa spolupráce medzi armádami oboch krajín.

12.09.2016 10:19
debata (16)

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more, kadiaľ vedú významné námorné trasy a pod ktorého dnom sa môžu nachádzať veľké zásoby ropy a zemného plynu. Podobné nároky na určité oblasti si robia tiež Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam.

V júli medzinárodný súdny dvor v Haagu odmietol rozsiahle čínske územné nároky v Juhočínskom mori. Peking verdikt neuznal.

Rusko-čínskych manévrov sa zúčastnia hladinové plavidlá, ponorky, vrtuľníky a lietadlá štartujúce z lodí, obojživelné obrnené vozidlá. Zapoja sa do neho členovia námorníctva oboch krajín, ktorí budú vykonávať cvičenia s ostrou paľbou, oznámilo v nedeľu čínske ministerstvo obrany.

Podľa ruských médií bude do manévrov zapojených 18 plavidiel, 21 lietadiel a viac ako 250 príslušníkov námornej pechoty z oboch strán. Medzi plavidlami budú torpédoborce, krížniky, ruská bojová loď či zásobovacie lode.

Účastníci manévrov budú plniť obranné a záchranárske úlohy, nácvik protiponorkových operácií a simulované obsadenie nepriateľského ostrova príslušníkmi námornej pechoty oboch strán.

Ide o rutinné cvičenie, „ktorého cieľom je upevniť a posilniť strategické partnerstvo medzi Čínou a Ruskom a prehĺbiť praktickú spoluprácu medzi ich armádami,“ vyhlásil hovorca čínskeho námorníctva Liang Jang.

Peking zdôrazňuje, že manévre nie sú namierené proti žiadnemu konkrétnemu nepriateľovi, ich konania v Juhočínskom mori ale vyvolalo kritiky.

Čína v Juhočínskom mori pokračuje v budovaní umelých ostrovov, na ktorých zriaďuje letiskové dráhy a ďalšie zariadenia, ktoré môžu slúžiť civilným, ale aj vojenským účelom. Spojené štáty a tiež niektoré krajiny regiónu za to Peking ostro odsudzujú.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #vojenské cvičenie #námorníctvo