Tureckým mestom Van otriasol výbuch, 48 ľudí je zranených

Východotureckým mestom Van otriasol silný výbuch, ktorý si podľa miestnych médií vyžiadal 48 zranených. Bomba nastražená vo vozidle explodovala pri oblastných kanceláriách vládnej strany Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a tiež miestneho guvernéra.

12.09.2016 11:02 , aktualizované: 12:10
debata

Úrady z útoku obvinili separatistov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK). Na miesto zamierili sanitky a hasiči likvidovali vzniknutý požiar. Agentúra Anadolu s odvolaním sa na miestnu políciu uviedla, že dvaja zo zranených sú v kritickom stave.

„Nemáme žiadneho mučeníka (mŕtveho),“ povedal už predtým iný zástupca AKP Burhan Kayatürk, podľa ktorého kancelárie strany neboli vážne poškodené.

Incident sa odohral po víkendových čistkách vo vedení miest na kurdskom juhovýchode krajiny. Vláda odvolala 28 starostov, väčšinou pre údajné sympatie k povstalcom zo Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Separatisti vedú ozbrojený boj za autonómny Kurdistan od roku 1984 a doteraz si ich strety s tureckými bezpečnostnými zložkami vyžiadali 40 000 obetí. Po dvojročnom prímerí boja znovu prepukli vlani v lete, keď sa Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iraku. Turecká armáda vedľa radikálnych islamistov útočia aj na tábory PKK.

debata chyba
Viac na túto tému: #bomba #Turecko #výbuch auta #AKP