Opakované druhé kolo volieb rakúskeho prezidenta sa odkladá

Opakované druhé kolo volieb rakúskeho prezidenta sa odkladá. Oznámil to vo Viedni minister vnútra Wolfgang Sobotka. Novým termínom hlasovania, ktoré sa malo pôvodne uskutočniť 2. októbra, je 4. december. Oznámil to vo Viedni minister vnútra Wolfgang Sobotka. Podľa agentúry APA ale parlament ešte musí schváliť príslušnú zmenu zákona o voľbe hlavy štátu. Dôvodom odkladu je technický problém okolo hlasovacích lístkov.

12.09.2016 11:43 , aktualizované: 14:48
debata (7)

V druhom kole hlasovania sa stretnú bývalý predseda zelených Alexander Van der Bellen a člen pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer.

Van der Bellen v prvej reakcii odsun volieb označil za „síce poľutovaniahodný, ale vecne správny“. Hofer sa počas dnešnej návštevy Prahy vyslovil pre reformu systému korešpondenčného hlasovania.

Sobotka podľa agentúry APA na tlačovej konferencii zopakoval, že dôvodom odkladu sú chybné obálky hlasovacích lístkov pre korešpondenčné hlasovanie. Náhradou za chybné obálky by podľa ministra mali byť „jednoduché volebné obálky, aké sa používali do roku 2009. Okrem toho by ich výroba mala zveriť štátnej tlačiarni. Cieľom je uskutočniť voľby“ ešte v roku 2016 ", zdôraznil Sobotka.

Chybné obálky sa objavili v uplynulých dňoch v niekoľkých spolkových krajinách, naposledy v Salzbursku. Problém spôsobuje nekvalitný lepiaci prúžok na obálkach určených na korešpondenčnú voľbu. Pritom platí, že ak sa po odoslaní obálka s hlasovacím lístkom rozlepí, musí volebná komisia hlas vyhlásiť za neplatný, pretože existuje možnosť, že s lístkom po príslušnom voličovi manipuloval ešte niekto iný.

Problém by sa mohol týkať až 1,5 milióna obálok určených pre korešpondenčnú voľbu, ktoré jednotlivé rakúske obce už dostali.

Práve nezrovnalosti pri sčítaní korešpondenčných hlasov pritom viedli k tomu, že FPÖ napadla májové druhé kolo volieb, v ktorom Hofera tesne porazil Van der Bellen o 30 863 hlasov. Súd následne hlasovanie skutočne zrušil.

APA vysvetlila, že k posunutiu termínu volieb je potrebné schváliť zmenu zákona o voľbe prezidenta. Návrh by mal byť podaný už v utorok dolnej komore, Národnej rade, a schválený by mohol byť na jej ďalšej riadnej schôdzi, ktorá je stanovená na 21. septembra. Súhlasiť s ním potom musí aj horná komora, Spolková rada, a novela by potom mohla nadobudnúť účinnosť ešte do konca októbra.

Minister Sobotka by podľa rakúskej agentúry chcel, aby zmeny zákona priamo obsahovali aj možnosť, aby sa druhého kola zúčastnili aj Rakúšania, ktorí od prvého, aprílového kola dosiahli vek 16 rokov a nanovo tak získali právo voliť. K tejto zmene je však potrebná dvojtretinová podpora členov zákonodarného zboru. Znamená to tiež zmenu zoznamu voličov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #voľba prezidenta