Nečakaným hrdinom 11. septembra bol aj herec Steve Buscemi

Steva Buscemiho poznajú predovšetkým filmoví fanúšikovia. Väčšinou hrá čudákov alebo gangsterov a diváci si jeho meno spájajú napríklad s kultovou komédiou Big Lebowski. Nepomerne menej ľudí o tomto rodákovi z New Yorku vie, čo robil predtým, ako sa objavil na filmových plátnach v roku 1982.

12.09.2016 12:49
Steve Buscemi Foto:
Herec Steve Buscemi s cenou za výkon v televíznom filme Impérium - Mafia v Atlantic City.
debata (6)

V roku 1980 sa ako 22-ročný stal členom newyorských hasičov (New York City Fire Department- FDNY). Štyri roky pôsobil v jednej z jej najvyťaženejších požiarnych jednotiek, až kým sa nestal hercom na plný úväzok.

Ešte menej verejne známym faktom je, že sa ku svojej prvotnej profesii na pár dní vrátil po útoku z 11. septembra 2001. Po útoku na WTC zasahovali stovky požiarnikov a jedným z nich bol aj tento holywoodský herec. Buscemi niekoľko dní v dvanásťhodinových smenách pomáhal s hľadaním pozostalých. Jeho nasadenie pri záchranných akciách zdokumentovali niekoľkými fotografiami, avšak na jeho vlastnú žiadosť ich nesprístupili verejnosti.

Buscemi sa ku svojmu občianskemu angažovaniu pre médiá vyjadril: „Bolo mi cťou byť súčasťou záchranných akcií a opäť spolupracovať s bývalými kolegami. Zároveň to bolo pre mňa veľmi nápomocné, pretože kým som pracoval, nerozmýšľal som nad tým, čo sa práve stalo.“

Podpora Buscemiho požiarnickej profesii sa neskončila v roku 2001. V roku 2003 ho po proteste požiarnikov kvôli zvýšeniu miezd, na ktorom sa vyslovil v ich prospech, dokonca zatkli.

Pred štyrmi rokmi Buscemi opäť vypomáhal New Yorku. Tentokrát vysporiadať sa s konsekvenciami Hurikánu Sandy. Okrem toho je Buscemi členom Poradného zboru priateľov hasičov, ktorý sa zameriava na zabezpečenie blahobytu newyorských hasičov a ich rodín.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #11. september #Steve Buscemi