Americké bombardéry preleteli nad Južnou Kóreou v reakcii na test KĽDR

Dva americké strategické bombardéry schopné niesť atómové zbrane preleteli nad územím Južnej Kórey v reakcii na piatkové jadrovú skúšku KĽDR. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej išlo o ukážku americkej pripravenosti pomôcť svojmu spojencovi proti severokórejskej hrozbe. Podobné prelety sú bežné v časoch zvýšeného napätia na Kórejskom polostrove.

13.09.2016 07:07 , aktualizované: 10:03
debata (64)

„Akékoľvek sankcie, provokácie a tlak nemôžu zničiť náš status jadrového štátu a zlomyseľné politické a vojenské provokácie budú mať za následok len príval nukleárnych útokov, ktoré prinesú definitívnu skazu,“ uviedla k preletu amerických lietadiel severokórejská oficiálna tlačová agentúra KCNA. Hnev verejnosti „vybuchuje ako sopka“, dodala KCNA.

Čínske ministerstvo zahraničia vyzvalo všetky strany, aby sa vyhli krokom zvyšujúcim napätie.

Bombardéry B-1B preleteli podľa AP v sprievode amerických a kórejských stíhačiek približne 120 kilometrov od hranice oboch znepriatelených štátov. Potom zrejme zamierili späť na svoju základňu nachádzajúci sa na americkom tichomorskom ostrove Guam.

Išlo o zjavnú reakciu na už piaty a doteraz najsilnejší jadrový výbuch, ktorý severokórejský režim uskutočnil v piatok. Južná Kórea nedisponuje jadrovými zbraňami a v obrane proti nevyspytateľnému severnému susedovi sa spolieha na hrozbu, ktorú pre Pchjongjang predstavuje americký jadrový arzenál.

Juhokórejský úrad pre jadrovú bezpečnosť oznámil, že zatiaľ nezachytil stopy rádioaktivity vo vzorkách odobratých z ovzdušia, ktoré by mohli poskytnúť viac podrobností o severokórejskom teste. V meraní hodlá úrad pokračovať. Meranie žiarenia vykonáva aj Čína a Japonsko.

Severná Kórea však vykonáva jadrové testy v podzemných tuneloch a podľa expertov dbá prísne na to, aby nič neprezradilo detaily o skúške.

Americký osobitný vyslanec pre Severnú Kóreu Sung Kim vyhlásil, že KĽDR jadrovým testom prejavila „nehanebnú a bezohľadnú ľahostajnosť“ na svoje medzinárodné záväzky a jej akcia vyžaduje ráznu odpoveď OSN. USA podľa neho chcú aj naďalej viesť s KĽDR dialóg, ktorý by režim presvedčil o ukončení jeho jadrového programu.

Juhokórejská prezidentka Potom Kun-hje v ďalšom nekompromisnom vyhlásení nariadila armáde, aby bola „pripravená skoncovať so severokórejským režimom, ak KĽDR vypáli jadrovú strelu smerom k Južnej Kórei“.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #bombardéry