Clintonovú zradilo pred voľbami zdravie

Obavy o zdravie demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej (68) sú oprávnené. Výroky Donalda Trumpa o jej slabej fyzickej kondícii už nemožno zhodiť zo stola, konštatovala najnovšie aj agentúra Reuters.

13.09.2016 09:18
Hillary Clintonová Foto:
Demokratická kandidátka Hillary Clintonová má zdravotné problémy.
debata (17)

Reagovala tak na nedeľňajšiu indispozíciu exministerky zahraničných vecí počas pietnej spomienky na obete teroristického útoku na newyorskom Manhattane. Aj noviny Politico a Washington Post, ktoré sú všeobecne naklonené Clintonovej, upozorňujú, že po incidente sa už nepodarí zamiesť pod koberec otázku zdravotného stavu prezidentského kandidáta.

Ešte pol druha hodiny po kolapse nevedel volebný štáb kvôli mlčaniu šéfky, aký je jej stav. Podľa viacerých pozorovateľov aj Trump vie, že Hillary na tom nie je zdravotne najlepšie, čo mu hrá do kariet. Aj preto zakázal svojmu okoliu hovoriť a komentovať zdravotný stav volebného rivala.

Hillary Clintonová mala problémy s rovnováhou.

„Bolo to z prehriatia organizmu,“ tvrdila spočiatku Nick Merrillová, šéfka Clintonovej volebného štábu. Následne sa však pokúsila vyjsť s farbou von jej osobná lekárka Lisa Bardacková. „Ešte v piatok, počas plánovanej prehliadky pre dlhotrvajúci kašeľ sme diagnostikovali zápal pľúc, nasadili antibiotiká a poradili oddychový režim, ktorý pacientka porušila,“ reagovala na špekulácie doktorka. Kto vlastne klame, pýtajú sa americké médiá.

„Cítim sa výborne,“ pokúsila sa Clintonová otupiť ostrie špekulácií, podľa ktorých by mala odstúpiť z predvolebnej kampane. „Zdravie je prednejšie ako politika,“ objavilo sa v sociálnych sieťach. Ambiciózna Hillary si však pravdepodobne myslí opak. Navyše, stoja za ňou najväčšie finančné korporácie, ktoré do jej predvolebnej kampane investovali milióny dolárov.

Volebný štáb urobí všetko preto, aby doviedol Clintonovú do „logického konca“. „Američania budú o 58 dní voliť svojho lídra na nasledujúce štyri roky. Veriť po nedeľňajšom incidente tvrdeniu štábu o zdravotnom stave Clintonovej je nedostatočné. Rozumní ľudia môžu aj budú klásť otázky,“ konštatuje denník Washington Post.

Ešte v roku 2005 informovali médiá o opakovaných mdlobách Clintonovej. Vtedy 57-ročná senátorka za štát New York mala prejav v meste Buffalo, počas ktorého pocítila slabosť a sadla si na stoličku. Vzápätí stratila vedomie. V decembri 2012 utrpela otras mozgu, keď spadla po strate vedomia. Lekári tvrdili, že to spôsobili žalúdočné problémy a dehydratácia.

Olej do ohňa špekulácií priliala aj informácia amerických médií z polovice augusta, podľa ktorej Clintonová ešte v júni utrpela na verejnosti epileptický záchvat. Odvolávali sa pritom na všeobecne prístupné video. Zachycovalo ako politička počas rozhovoru s novinármi chvíľu neprirodzene myká hlavou. „Clintonová je vo vynikajúcej forme a je schopná vykonávať úrad hlavy štátu,“ presvedčovali však verejnosť lekári v správe vydanej ešte v júli.

V roku 2014 americký publicista Edward Klein v knihe Krvná pomsta: Clintonovci proti Obamovcom však tvrdil, že koncom decembra 2013 Clintonová stratila vedomie vo svojej pracovni na siedmom poschodí ministerstva zahraničia. V nemocnici jej odstránili krvnú zrazeninu v jednej z ciev.

„Zistili, že Hillary má vrodenú predispozíciu k tvorbe krvných zrazenín a mdlobám,“ tvrdil Klein. Keď vraj opúšťala nemocnicu, lekári upozornili jej muža Billa, že „do konca života bude musieť byť stále pod kontrolou“. Podľa Kleina má Hillary problémy aj „so štítnou žľazou a s odchýlkami činnosti srdca“.

Nie je to koniec sveta, ale nie je na tom nič pozitívne, ozýva sa čoraz viac zo všetkých strán. Pritom, ako pripomína britská BBC, zdravotný stav amerických lídrov nie je ničím novým. Ako príklad uvádza prípad, keď George Bush starší sa počas recepcie bezvládne zosunul na vedľa sediaceho japonského premiéra. Jeho syn zase omdlel v Bielom dome keď sa pridusil počas konzumácie praclíkov.

„Aj Franklin Roosevelt tajil vážne zdravotné problémy a John Kennedy sa tiež nikdy nesťažoval na vyčerpávajúce bolesti chrbta,“ zalovila v minulosti BBC. Podľa nej je rozdiel medzi spomínanými mužmi a Clintonovou v tom, že jej „prehriatie“ prišlo dva mesiace pred voľbami.

Prípadným víťazstvom chce o. i. zopakovať výsledok Ronalda Reagana, ktorý je doteraz najstarším Američanom, ktorému voliči zverili prezidentskú funkciu počas prvého mandátneho obdobia. Pritom vysoký vek už viackrát „odpísal“ horúcich kandidátov. Napríklad John McCain v roku 2008, Bob Dole v roku 1996 mohli ľahko prekonať Reaganov rekord a Donald Trump, ktorý vzhľadom na svojich 70 rokov, tiež neprekypuje zdravím.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby