Francúzsky premiér Valls: Sme terčom

Francúzsko žije vo výnimočnom stave, ale aj kampaňou pred prezidentskými voľbami, hoci tá sa oficiálne ešte nezačala. Francúzom to najnovšie pripomenul premiér Manuel Valls, ktorý varoval, že riziko teroristického útoku je vysoké a bezpečnostné služby "každý deň" nejaký zmaria. "Budú nové útoky. Budú nevinné obete," povedal Valls v rozhovore pre Europe 1.

13.09.2016 10:00
francúzsky premiér, Manuel Valls Foto: ,
Francúzsky premiér Manuel Valls.
debata (2)

Hoci bezpečnostné služby nezvyknú informovať o zmarených pokusoch o atentát, v uplynulých dňoch hlásili viacero takých prípadov. „Každý deň tajné služby a polícia prekazia útoky, vypátrajú teroristov. Sme terčom,“ povedal Valls v rozhlasovom rozhovore krátko po tom, čo polícia zatkla v Paríži 15-ročného chlapca pre podozrenie z prípravy teroristického ú­toku.

Mladík bol už predtým na základe opatrení, ktoré umožňuje výnimočný stav, v domácom väzení. Výnimočný stav je vo Francúzsku od novembrových teroristických útokov. Chlapca údajne sledovali od apríla, mal byť v kontakte s francúzskym džihádistom Rachidom Kassimom, ktorý je v Sýrii.

Pár dní predtým boli zas zadržané štyri ženy pre údajný plánovaný útok v Paríži. Polícia ich zatkla po tom, čo neďaleko katedrály Notre Dame našla auto naložené plynovými fľašami. Jednu z nich, 29-ročnú matku troch detí, už obvinili z pokusu o vraždu organizovanou skupinou. Tajná služba ju registrovala už skôr, keďže sa chcela pripojiť k džihádistom v Sýrii.

Valls zdôraznil, že vo Francúzsku vyšetrujú 1 350 ľudí, ktorí sú vo väzbe, takmer tristo je podozrivých z priameho kontaktu s teroristickými organizáciami. „Hrozba je na najvyššom stupni,“ hovoril Valls v rozhlase.

„Približne 15-tisíc ľudí vo Francúzsku monitorujeme, pretože sa radikalizujú,“ dodal. Hoci Valls hovoril o 15-tisíc monitorovaných ľuďoch, úrady predtým uvádzali približne 10-tisíc. Podľa Vallsa približne 700 Francúzov sa pripojilo k džihádistom v Sýrii, vrátane vyše dvoch stoviek žien.

Bezpečnosť bude nepochybne jednou z hlavných tém budúcoročných prezidentských volieb. Tvrdé opatrenia v rámci boja proti terorizmu žiada pravicový exprezident Nicolas Sarkozy, ktorý sa chce opäť uchádzať o prezidentský úrad a preventívne žiada zadržanie každého podozrivého z napojenia na teroristov.

A to aj v prípade, že napríklad pravidelne chodí na džihádistické webstránky alebo vykazuje znaky radikalizácie, prípadne je v blízkom kontakte s radikalizovanými ľuďmi. Zriadenie „francúzskeho Guantánama“ socialistický premiér Valls odmieta, pripustil ale, že kapacity väzníc pre ich preplnenosť bude treba rozšíriť o 10-tisíc miest a vytvoriť cely pre radikalizovaných väzňov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Manuel Valls