Parlamentný výbor kritizoval Camerona za politiku v Líbyi

Kľúčový zahraničný výbor britského parlamentu dnes vyhlásil, že vojenský zásah bývalého premiéra Davida Camerona v Líbyi bol zle riadený a pomohol k nárastu tamojšieho islamského extrémizmu aj k zhoršeniu utečeneckej krízy v Stredozemnom mori. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

14.09.2016 13:51
David Cameron Foto:
Bývalý britský premiér David Cameron.
debata (51)

Výbor Dolnej snemovne britského parlamentu pre zahraničné záležitosti v správe uviedol, že rozhodnutie z roku 2011 podniknúť vojenskú intervenciu sa zakladalo na „nesprávnych domnienkach“ a na „neúplnom poznaní“ následkov zvrhnutia líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

Severoafrická krajina bohatá na ropu po tomto vojenskom zásahu skĺzla do chaosu a jej časti sa stali baštou extrémistov z tzv. Islamského štátu (IS).

Parlamentná správa kritizuje Camerona za to, že operáciu určenú na ochranu líbyjských civilistov v prístavnom meste Benghází zmenil na totálny útok zacielený na zmenu režimu v Líbyi.

Predseda zahraničného výboru Crispin Blunt uviedol, že Francúzsko a Británia sa mýlili, keď podporovali zmenu režimu v Líbyi v roku 2011 prostred­níctvom vojenskej sily.

Cameron, zástanca členstva Británie v EÚ, odstúpil z úradu premiéra v júli po referende ostrovnej krajiny o členstve v únii, v ktorom občania hlasovali za odchod. A tento týždeň sa Cameron vzdal aj mandátu poslanca Dolnej snemovne parlamentu.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #David Cameron