Kerry s Lavrovom sa zhodli na predĺžení prímeria o 48 hodín

Americký minister zahraničia John Kerry a jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov sa počas stredajšieho telefonátu zhodli na predĺžení prímeria v Sýrii o 48 hodín. Informoval o tom hovorca americkej diplomacie.

14.09.2016 17:40 , aktualizované: 21:27
Mníchov, Sýria, mnichovska konferencia Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí John Kerry (vpravo) s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejov Lavrovom na archívnej snímke.
debata (19)

Pokoj zbraní sa začal v pondelok, podľa oboch diplomatov je vcelku dodržiavaný a jeho predĺženie umožní dopraviť do krízových oblastí potrebnú humanitárnu pomoc.

Podľa ruskej armády bolo však prímerie počas prvých dvoch dní porušené šesťdesiatkrát, a to najmä ozbrojenou opozičnou skupinou Ahrár aš-Šám, ale aj ďalšími povstaleckými hnutiami. Sýrske vládne sily údajne na tieto útoky nijako nereagovali a paľbu neopätoval.

Telefonát medzi Lavrovom a Kerrym ako prvá potvrdila ruská diplomacia. Ministri vraj debatovali aj o spoločnom boji proti Islamskému štátu a Fronte dobytia Sýrie, čo je bývalý front An-Nusrat napojený na al-Kájdu. Ruský šéfdiplomat tiež vyzval Spojené štáty, aby splnili svoj sľub a rozlišovali medzi opozičnými bojovníkmi, ktorývh podporujú, a tými, ktorí sú členmi bývalého frontu An-Nusrat a ďalších radikálnych jednotiek.

Ruské tlačové agentúry taktiež informovali o tom, že lietadlám ruskej armády sa podarilo zabrániť útoku na starobylé mesto Palmýra, ktorý plánovali islamisti. Palmýra bola takmer rok do tohtoročného marca v rukách radikálov z Islamského štátu, teraz ju má pod kontrolou opäť sýrska vláda. Ruské jednotky vraj usmrtili 250 ozbrojencov a zničili asi 15 automobilov, ktoré boli naložené zbraňami.

Ruské úrady informovali už v utorok o niekoľkých obetiach porušovania prímeria najmä v okolí Aleppa. Opoziční aktivisti zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v krajine monitoruje z Británie, však nezaznamenali počas uplynulých 48 hodín smrť žiadneho civilistu ani bojovníka. Ako SOHR uviedla, počas pokoja zbraní došlo po celej krajine k niekoľkým incidentom, ako k povstaleckému ostreľovaniu, tak k náletom vykonaným vládnymi jednotkami. Tie spôsobili materiálne škody a zranenia, nie však úmrtia.

Prímerie, ktoré vyjednalo minulý týždeň Rusko a Spojené štáty, sa zatiaľ podľa zhodného hodnotenia Moskvy aj Washingtonu až na výnimky dodržiava. V Sýrii vládol tento rok pokoj zbraní krátko od februára, avšak znepriatelené strany sa čoskoro vrátili na bojisko.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #prímerie