USA podpísali dohodu o rekordnej vojenskej pomoci Izraelu

Spojené štáty a Izrael podpísali dohodu o americkej vojenskej pomoci židovskému štátu. Washington poskytne Izraelu počas desiatich rokov celkom 38 miliárd dolárov (takmer 34 miliárd eur). Informovala o tom agentúra AP. Ide o doteraz najväčšiu vojenskú pomoc, akú kedy USA nejakej krajine dali. Dohoda sa týka rokov 2019 až 2028.

14.09.2016 22:07
debata (120)

„Premiér (Benjamin) Netanjahu aj ja si sme istí, že nová dohoda významne prispeje k izraelskej bezpečnosti,“ povedal Obama vo Washingtone. Americký prezident tiež uviedol, že v otázke izraelsko-palestínskeho konfliktu bude pokračovať v tlaku na riešenie vo forme dvoch štátov.

Dohoda, ktorá nesie názov memorandum o porozumení, priznáva Izraelu ročnú pomoc vo výške 3,8 miliardy dolárov. Podľa doterajšej dohody, platnej do roku 2018, Washington ročne Izraelčanom prispieva 3,1 miliardy dolárov.

Nová dohoda však znamená pre Izrael určité obmedzenia pri nakladaní s americkými peniazmi. Kým doteraz mohol prostriedky z USA použiť aj na nákup vojenskej techniky vlastnej výroby, novo za ne bude musieť nakupovať len americkú výzbroj. Izrael tiež už nebude môcť v americkom Kongrese žiadať o ďalšiu pomoc okrem dohodnutých ročných príspevkov.

Dohoda prvýkrát zahrnula aj peniaze na raketovú obranu, ktorú doteraz USA pomáhali Izraelu financovať z príspevkov schvaľovaných jednotlivo Kongresom. Poskytnutie peňazí bude musieť každý rok potvrdiť americký Kongres, podľa AP sa ale v tomto smere nečakajú žiadne prekážky. Ako americkí demokrati, tak republikáni dlhodobo vyjadrujú podporu židovskému štátu, ktorý je kľúčovým spojencom USA na Blízkom východe.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #vojenská pomoc